Пређи на садржај

Да ли Ђаво има власт над људима?

Да ли Ђаво има власт над људима?

Одговор из Светог писма

 Ђаво и демони толико утичу на људе да Свето писмо каже: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Оно открива на које начине Ђаво врши утицај на људе.

  •   Превара. Свето писмо подстиче хришћане да се ’одупру Ђаволовим сплеткама‘ (Ефешанима 6:11). Једна од његових сплетки је да убеди људе да су они који врше његову вољу заправо Божје слуге (2. Коринћанима 11:13-15).

  •   Окултизам. Да би завео људе, Ђаво користи методе као што су призивање духова, прорицање будућности, гатање и астрологија (Поновљени закони 18:10-12). Особе које узимају дрогу, пристају да буду хипнотисане и упражњавају технике медитације којима се постиже празан ум подложне су утицају демона (Лука 11:24-26).

  •   Крива религија. Религије које шире лажна учења обмањују људе и наводе их да буду непослушни Богу (1. Коринћанима 10:20). За таква веровања Свето писмо каже да су „учења демона“ (1. Тимотеју 4:1).

  •   Опседање. У Светом писму су записани примери особа које су биле у власти злих духова. Неки људи опседнути демонима изгубили су вид и способност говора или су повређивали сами себе (Матеј 12:22; Марко 5:2-5).

Како се можемо одупрети Ђаволу

 Не треба да живите у страху од демонског утицаја јер се у Светом писму наводи како се можете супротставити Ђаволу:

  •    Научите да препознајете Ђаволове методе тако да вам ’његове намере не буду непознате‘ (2. Коринћанима 2:11).

  •    Упознајте Свето писмо и затим примењујте оно што сте научили. Примена библијских начела ће вас заштитити од Ђаволовог утицаја (Ефешанима 6:11-18).

  •    Ослободите се свега што је повезано с демонима (Дела апостолска 19:19). То могу бити музика, књиге, часописи, постери и окултни филмови.