Пређи на садржај

Шта је спасење?

Шта је спасење?

Одговор из Светог писма

 Речи „спасти“ и „спасење“ у Светом писму се понекад користе да се пренесе мисао о избављењу из неке опасности или од уништења (Излазак 14:13, 14; Дела апостолска 27:20). Међутим, често указују на спасење од греха (Матеј 1:21). Пошто грех води до смрти, они који су спасени од њега могу се надати вечном животу (Јован 3:16, 17). a

Како се особа може спасти?

 Да би неко био спасен, мора веровати у Исуса и то доказати послушношћу његовим заповестима (Дела апостолска 4:10, 12; Римљанима 10:9, 10; Јеврејима 5:9).

 Свето писмо говори да су дела учињена из послушности неопходна да бисмо показали да нам је вера жива (Јаковљева 2:24, 26). Међутим, то не значи да можемо заслужити спасење. Оно је „Божји дар“ који се темељи на његовој незаслуженој доброти, то јест милости (Ефешанима 2:8, 9, Савремени српски превод).

Важи ли „једном спасен, заувек спасен“?

 Не. Спасени дављеник може поново пасти или скочити у воду. Слично томе, особа неће остати на путу спасења уколико своју веру не покаже делима. Зато у Светом писму налазимо подстицај упућен хришћанима: „Снажно [се] борите за веру“ (Јудина 3). Оно такође упозорава оне који су спасени: „Радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Филипљанима 2:12).

Ко је Спаситељ – Бог или Исус?

 Свето писмо каже да спасење у првом реду долази од Бога, којег често назива „Спаситељем“ (1. Самуилова 10:19; Исаија 43:11; Титу 2:10; Јудина 25). Надаље, Бог је користио различите људе да би избавио древни израелски народ, и на њих се у Светом писму указује као на „спаситеље“ (Немија 9:27; Судије 3:9, 15; 2. Краљевима 13:5). b Слично томе, пошто Бог путем откупне жртве Исуса Христа избавља људе од греха, Свето писмо указује на Исуса као на „Спаситеља“ (Дела апостолска 5:31; Титу 1:4). c

Да ли ће сви бити спасени?

 Не, неки неће бити спасени (2. Солуњанима 1:9). Када су Исуса упитали: „Да ли је мало оних који ће бити спасени?“, он им је рекао: „Снажно се напрежите да уђете на уска врата, јер ће многи, кажем вам, тражити да уђу, али неће моћи“ (Лука 13:23, 24).

Заблуде о спасењу свих људи

 Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у 1. Коринћанима 15:22 стоји да ће „у Христу сви оживети“.

 Чињеница: Контекст показује да је реч о ускрсењу (1. Коринћанима 15:12, 13, 20, 21, 35). Према томе, израз да ће „у Христу сви оживети“ једноставно значи да је ускрсење могуће преко Исуса Христа (Јован 11:25).

 Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у Титу 2:11 стоји да Бог „спасава све људе“ (Даничић–Караџић).

 Чињеница: Грчка реч преведена са „све“ може се превести и са „све врсте“. d Према томе, исправно значење речи из Титу 2:11 јесте да Бог омогућава спасење свим врстама људи, што подразумева особе „из свих народа и племена и народности и језика“ (Откривење 7:9, 10).

 Заблуда: Сви људи ће бити спасени јер у 2. Петровој 3:9 стоји да Бог„не жели да ико пропадне“.

 Чињеница: Бог жели да људи буду спасени, али их не приморава на то. Његов дан суда подразумева и уништење безбожника (2. Петрова 3:7).

a Свето писмо каже да је нека особа спасена иако заправо њено спасење од греха и смрти тек предстоји (Ефешанима 2:5; Римљанима 13:11).

b У наведеним стиховима, у неким преводима користе се речи „избавитељ“, „јунак“, „вођа“ или чак „неко“ уместо речи „спаситељ“. Међутим, у изворном библијском тексту се на сваком месту користи иста хебрејска реч, без обзира да ли се указује на људе као спаситеље или на Јехову Бога као Спаситеља (Псалам 7:10).

c Име Исус је изведено из хебрејског имена Јехошуа, које значи „Јехова је спасење“.

d Видети речник Vine’s Complete Expository Dictionary of Old and New Testament Words. Иста грчка реч налази се и у Матеју 5:11, где је Исус рекао да ће људи његовим следбеницима приписивати „свакаква зла“.