Одговор из Светог писма

Крштење је чин у ком се особа потпуно урања у воду, а затим излази из ње. * Зато се Исус крстио у једној већој реци (Матеј 3:13, 16). Исто тако, један Етиопљанин је изразио жељу да се крсти када је наишао на неку воду (Дела апостолска 8:36-40).

Шта крштење представља?

У Светом писму се крштење упоређује са сахраном (Римљанима 6:4; Колошанима 2:12). Када се нека особа крсти у води, она симболично речено сахрањује свој стари начин живота и почиње с новим животом који је посвећен служењу Богу. Крштење и кораци који воде до њега јесу начин на који Бог помаже људима да стекну чисту савест која се заснива на вери у откупну жртву Исуса Христа (1. Петрова 3:21). Једно од Исусових учења јесте да његови ученици треба да се крсте (Матеј 28:19, 20).

Да ли се крштењем спирају греси?

Не. Божја Реч каже да нам греси могу бити опроштени једино путем Исусове проливене крви (Римљанима 5:8, 9; 1. Јованова 1:7). Међутим, да би неко имао користи од Исусове жртве, он мора да верује у Исуса, да усклади свој начин живота с његовим учењима и да се крсти (Дела апостолска 2:38; 3:19).

Да ли је крштавање мале деце у складу са Светим писмом?

Не, није. У Светом писму не постоји ниједан запис о крштавању мале деце. Међутим, у неким црквама се мала деца крштавају тако што им се глава попрска водом или им се мало воде излије на главу и том приликом добијају име. С друге стране, хришћанско крштење је за оне који су довољно одрасли да би разумели и прихватили „добру вест о Божјем краљевству“ (Дела апостолска 8:12). То подразумева да је особа најпре чула истину из Божје Речи, прихватила је и покајала се за своје грехе, што мало дете свакако није у стању да учини (Дела апостолска 2:22, 38, 41).

Надаље, Свето писмо каже да Бог малу децу хришћана сматра светом зато што њихови родитељи живе по његовој вољи (1. Коринћанима 7:14). Уколико би крштење мале деце било оправдано, не би било потребе да захваљујући неком другом буду проглашена светом. *

Заблуде о крштењу

Заблуда: Прскање или изливање воде на главу особе је адекватна замена за потпуно урањање у воду.

Чињеница: Сва крштења споменута у Светом писму укључивала су урањање у воду. На пример, када је ученик Филип крстио Етиопљанина, обојица су „сишли у воду“ како би обавили крштење, а затим су „изашли из воде“ (Дела апостолска 8:36-39). *

Заблуда: Свето писмо наводи на помисао да су се и мала деца крштавала у ситуацијама када се крстило цело домаћинство. На пример, у извештају о затворском чувару у Филипима каже се да се „крстио и он и сви његови“ (Дела апостолска 16:31-34).

Чињеница: У том извештају се указује на то да су они који су се крстили најпре разумели „Јеховину реч“ и да су се томе веома радовали (Дела апостолска 16:32, 34). На основу тих чињеница може се закључити да се мала деца нису крстила, будући да нису могла разумети Јеховину реч.

Заблуда: Једно од Исусових учења било је да деца треба да се крсте будући да је Исус рекао да Краљевство припада деци (Матеј 19:13-15; Марко 10:13-16).

Чињеница: Када је то рекао, Исус уопште није говорио о крштењу. Он је том приликом објашњавао да они који желе да буду у Божјем Краљевству морају бити попут мале деце — кротки и спремни да уче (Матеј 18:4; Лука 18:16, 17).

^ одл. 3 Грчка реч која се преводи као „крштење“ изведена је од речи која значи „уронити“. Видети Theological Dictionary of the New Testament, 1. том, 529. страна.

^ одл. 10 The International Standard Bible Encyclopedia каже да се „у Новом Завету не говори о крштавању мале деце“. Такође наводи да је овај обичај настао због „стављања превеликог нагласка на крштење“ и погрешног мишљења да се чином крштења спирају греси (1. том, стране 416-417).

^ одл. 13 Испод наслова „Крштење (у Библији)“ New Catholic Encyclopedia каже: „Јасно је да се крштење у раној Цркви вршило урањањем“ (2. том, 59. страна).