Пређи на садржај

Шта је Божје Краљевство?

Шта је Божје Краљевство?

Одговор из Светог писма

 Божје Краљевство је стварна власт коју је успоставио Јехова Бог. „Божје краљевство“ се у Светом писму назива и „небеско краљевство“, јер влада с неба (Марко 1:14, 15; Матеј 4:17). Иако има многе одлике људских власти, оно је узвишеније у сваком смислу.

  •   Владари. Бог је поставио Исуса Христа за Краља тог Краљевства и дао му је власт какву ниједан људски владар никада неће имати (Матеј 28:18). Исус користи ту моћ само да чини добро, јер је већ доказао да је поуздан и милосрдан Вођа (Матеј 4:23; Марко 1:40, 41; 6:31-34; Лука 7:11-17). Под Божјим вођством, Исус је изабрао људе из свих народа који ће заједно с њим с неба „краљевати над земљом“ (Откривење 5:9, 10).

  •   Колико ће оно трајати. За разлику од људских владавина, које су долазиле и одлазиле, Божје Краљевство „никада неће пропасти“ (Данило 2:44).

  •   Поданици. Сви који чине оно што Бог захтева могу бити поданици Божјег Краљевства, без обзира на њихово порекло или место рођења (Дела апостолска 10:34, 35).

  •   Закони. Закони (или заповести) Божјег Краљевства не регулишу само неисправно понашање. Они такође изграђују моралне особине код својих поданика. На пример, Свето писмо каже: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест. Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе‘ “ (Матеј 22:37-39). Љубав према Богу и ближњем подстиче поданике Краљевства да чине оно што је најбоље за друге.

  •   Образовање. Божје Краљевство поставља висока мерила за своје поданике, али их такође поучава како да их се придржавају (Исаија 48:17, 18).

  •   Задатак. Владари Божјег Краљевства се не богате на рачун својих поданика. Ово Краљевство ће вршити Божју вољу, која обухвата и обећање да ће они који воле Бога заувек живети у рају на земљи (Исаија 35:1, 5, 6; Матеј 6:10; Откривење 21:1-4).