Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта је Божје Краљевство?

Одговор из Светог писма

Божје Краљевство је стварна власт коју је успоставио Јехова Бог. „Божје краљевство“ се у Светом писму назива и „небеско краљевство“, јер влада с неба (Марко 1:14, 15; Матеј 4:17). Иако има многе одлике људских власти, оно је узвишеније у сваком смислу.

  • Владари. Бог је поставио Исуса Христа за Краља тог Краљевства и дао му је власт какву ниједан људски владар никада неће имати (Матеј 28:18). Исус користи ту моћ само да чини добро, јер је већ доказао да је поуздан и милосрдан Вођа (Матеј 4:23; Марко 1:40, 41; 6:31-34; Лука 7:11-17). Под Божјим вођством, Исус је изабрао људе из свих народа који ће заједно с њим с неба „краљевати над земљом“ (Откривење 5:9, 10).

  • Колико ће оно трајати. За разлику од људских владавина, које су долазиле и одлазиле, Божје Краљевство „никада неће пропасти“ (Данило 2:44).

  • Поданици. Сви који чине оно што Бог захтева могу бити поданици Божјег Краљевства, без обзира на њихово порекло или место рођења (Дела апостолска 10:34, 35).

  • Закони. Закони (или заповести) Божјег Краљевства не регулишу само неисправно понашање. Они такође изграђују моралне особине код својих поданика. На пример, Свето писмо каже: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест. Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе‘ “ (Матеј 22:37-39). Љубав према Богу и ближњем подстиче поданике Краљевства да чине оно што је најбоље за друге.

  • Образовање. Божје Краљевство поставља висока мерила за своје поданике, али их такође поучава како да их се придржавају (Исаија 48:17, 18).

  • Задатак. Владари Божјег Краљевства се не богате на рачун својих поданика. Ово Краљевство ће вршити Божју вољу, која обухвата и обећање да ће они који воле Бога заувек живети у рају на земљи (Исаија 35:1, 5, 6; Матеј 6:10; Откривење 21:1-4).