Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о пандемијама?

Одговор из Светог писма

У Светом писму је проречено да ће током последњих дана бити пошасти, то јест болести од којих оболева велики број људи, у шта спадају и пандемије (Лука 21:11). Такве пандемије нису Божја освета нити његова казна. Бог ће заправо посредством свог Краљевства ускоро отклонити све болести, као и пандемије.

 Да ли је у Светом писму проречено да ће бити пандемија?

Свето писмо није прорекло конкретне пандемије и болести као што су COVID-19, сида или шпанска грозница. Али у њему је проречено да ће бити пошасти и помора (Лука 21:11; Откривење 6:8). То је део знака последњих дана, на који се указује и као на свршетак овог поретка (2. Тимотеју 3:1; Матеј 24:3).

 Да ли је Бог икада људе кажњавао болешћу?

Свето писмо говори о неколико ситуација у којима је Бог казнио људе болешћу. На пример, проузроковао је да неки оболе од губе (Бројеви 12:1-16; 2. Краљевима 5:20-27; 2. Летописа 26:16-21). Међутим, то су били појединачни случајеви, а не пандемије у којима страдају недужни људи. Радило се о људима који су се очигледно бунили против Бога и због тога су били кажњени.

 Да ли су данашње пандемије Божја казна?

Нису. Неки тврде да Бог данас пандемијама и другим болестима кажњава људе. Међутим, Свето писмо не подупире такве тврдње. Зашто то можемо рећи?

Један од разлога је то што болести погађају и Божје слуге. Тако је било у прошлости, а тако је и данас. На пример, Тимотеј је патио од „честих болести“ (1. Тимотеју 5:23). Али Свето писмо не каже да је то био знак да Бог није био задовољан њиме. И данас се дешава да се неке верне Божје слуге озбиљно разболе или да добију неку заразну болест. Често је то случај једноставно зато што су се нашли у погрешно време на погрешном месту (Проповедник 9:11).

Осим тога, из Светог писма сазнајемо да још није дошло време да Бог казни зле људе. Сада је заправо „дан спасења“, то јест време када Бог позива све људе да му се приближе и да буду спасени (2. Коринћанима 6:2). Проповедање добре вести о Божјем Краљевству широм света јесте један од начина да људи чују тај позив (Матеј 24:14).

 Да ли ће пандемијама икада доћи крај?

Хоће. У Светом писму је проречено да ће ускоро доћи време када нико неће бити болестан. Бог ће под влашћу свог Краљевства излечити све болести (Исаија 33:24; 35:5, 6). Уклониће сву патњу, бол и смрт (Откривење 21:4). Умрле ће вратити у живот, даће им добро здравље и прилику да у савршеним условима живе овде на земљи (Псалам 37:29; Дела апостолска 24:15).

 Библијски стихови који говоре о болести

Матеј 4:23: „Исус је ишао по целој Галилеји, поучавајући у синагогама, проповедајући добру вест о Краљевству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу.“

Значење: Исусова чуда су само мали пример онога што ће Божје Краљевство ускоро учинити за читаво човечанство.

Лука 21:11: „Биће пошасти.“

Значење: Болести које погађају читав свет део су знака последњих дана.

Откривење 6:8: „Тада сам угледао бледог коња и на њему јахача коме је име било Смрт, а за њим је ишао гроб. И добили су власт [...] да убијају [...] помором.“

Значење: Пророчанство о четири јахача Апокалипсе указује на то да ће у наше време избијати пандемије.