Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта значи број 666?

Одговор из Светог писма

Према последњој библијској књизи, 666 је број, то јест име звери са седам глава и десет рогова, која излази из мора (Откривење 13:1, 17, 18). Ова звер представља светски политички систем, који има власт над „свим племенима и народностима и језицима и народима“ (Откривење 13:7). Име 666 указује да је политички систем у Божјим очима потпуни промашај. У ком смислу?

Више од имена. Бог даје имена која имају значење. На пример, Бог је човеку Авраму, чије име значи „отац узвишености“, дао име Аврахам, што значи „отац мноштва“, када му је обећао да ће га учинити „оцем многих народа“ (Постанак 17:5, фусноте). Слично томе, Бог је поменутој звери дао име у облику броја 666 јер оно симболизује њене карактеристике.

Број шест представља несавршеност. У Светом писму се бројеви често користе у симболичном смислу. Седам означава потпуност или савршеност. Шест, пошто је за један мањи од седам, може указивати на нешто што Бог сматра непотпуним или несавршеним и на нешто у вези с Божјим непријатељима (1. Летописа 20:6; Данило 3:1).

Три пута ради наглашавања. У Светом писму се понекад нешто наглашава тако што се понови три пута (Откривење 4:8; 8:13). Стога, именом 666 ставља се снажан нагласак на то да су с Божјег становишта људски политички системи потпуни промашај. Они не могу да донесу трајан мир и сигурност. То може само Божје Краљевство.

Жиг звери

Библија каже да су људи примили „жиг звери“ зато што је ’задивљено следе‘, и то до те мере да је обожавају (Откривење 13:3, 4; 16:2). То чине тако што величају своју земљу, њена обележја и војну силу. Као што се наводи у делу The Encyclopedia of Religion: „Национализам је постао истакнут облик религије у савременом свету.“ *

Шта значи имати жиг звери на десници или челу? (Откривење 13:16). У вези са заповестима које је дао израелском народу, Бог је рекао: „Привежите их као знак на руку и нека вам буду као повез преко чела“ (Поновљени закони 11:18). То не значи да су Израелци дословно обележили своје руке и чела, већ да је Божја реч утицала на све што су радили и о чему су размишљали. Исто тако, жиг звери није нешто дословно, као што би била тетоважа 666, већ представља оне који дозвољавају да политички систем управља њиховим животом. Они који имају жиг звери постају Божји непријатељи (Откривење 14:9, 10; 19:19-21).

^ одл. 8 Видети такође Nationalism in a Global Era, страна 134, и Nationalism and the Mind: Essays on Modern Culture, страна 94.