Пређи на садржај

Да ли хришћани прихватају лекарску помоћ?

Да ли хришћани прихватају лекарску помоћ?

Одговор из Светог писма

 Да. Исусове речи да „не треба лекар здравима, него болеснима“ показују да његови ученици могу потражити лекарску помоћ (Матеј 9:12). Иако Свето писмо није медицински приручник, у њему се налазе начела којима се воде особе које желе да угоде Богу.

Питања која можете себи поставити

 1. Да ли разумем на који ћу начин бити лечен? Свето писмо нас саветује да потражимо поуздане информације уместо да ’верујемо свакој речи‘ (Пословице 14:15).

 2. Да ли треба да чујем мишљење других лекара? ’Мноштво саветника‘ може бити корисно, нарочито ако вам је здравствено стање озбиљно (Пословице 15:22).

 3. Да ли лечење укључује кршење библијске заповести да се ’уздржавамо од крви‘? (Дела апостолска 15:20).

 4. Да ли дијагностиковање или лечење болести укључује неки вид окултизма? Свето писмо то осуђује (Поновљени закони 18:10-12). Да бисте утврдили да ли је укључен неки вид окултизма, узмите у обзир следеће:

  •   Да ли лекар практикује неки облик окултизма?

  •   Да ли се лечење темељи на веровању да болест проузрокују увређени богови или непријатељи који се баве враџбинама?

  •   Да ли се приликом прављења или употребе лека практикују жртвовање, бајање или други окултни ритуали?

 5. Да ли постајем опседнут својим здрављем? Свето писмо нас саветује: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). Разумност ће вам помоћи да се усредсредите на оно ’што је најважније‘, као што су духовне активности (Филипљанима 1:10; Матеј 5:3).