Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта је Христов долазак?

Одговор из Светог писма

У Светом писму се на више места говори да ће Исус Христ доћи да би судио људима на земљи. * На пример, у Матеју 25:31-33 стоји:

„Кад Син човечји [Исус Христ] стигне у својој слави и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо. И сви ће се народи скупити пред њим, и он ће одвојити људе једне од других, као што пастир одваја овце од јараца. Поставиће овце на своју десну страну, а јарце на леву.“

Исус ће судити људима током периода који се у Светом писму назива „велика невоља“. То ће бити најтежи период у историји човечанства. Врхунац велике невоље биће Божји рат, Армагедон (Матеј 24:21; Откривење 16:16). Христови непријатељи, које је у свом поређењу упоредио са јарцима, биће „кажњени вечном пропашћу“ (2. Солуњанима 1:9; Откривење 19:11, 15). С друге стране, особе које му верно служе, упоређене са овцама, добиће „вечни живот“ (Матеј 25:46).

Када ће Христ доћи?

Исус је рекао: „О том дану и часу нико не зна“ (Матеј 24:36, 42; 25:13). Међутим, он је открио „знак“ који обухвата низ дешавања на земљи по којима ће се препознати да је његов долазак близу (Матеј 24:3, 7-14; Лука 21:10, 11).

Да ли ће Христ доћи у људском телу?

С обзиром да је Исус ускрснуо у духовно биће, он се неће појавити у телу од крви и меса, већ ће доћи као духовна особа (1. Коринћанима 15:45; 1. Петрова 3:18). Зато је непосредно пре своје смрти Исус рекао својим ученицима: „Још мало и свет ме више неће видети“ (Јован 14:19).

Уобичајене заблуде о Христовом доласку

Заблуда: Исусов долазак ће бити видљив, пошто се у Светом писму каже да ће људи видети Исуса „како долази на облацима“ (Матеј 24:30).

Чињеница: У Светом писму се облаци често повезују са оним што је невидљиво (Левитска 16:2; Бројеви 11:25; Поновљени закони 33:26). На пример, Бог је рекао Мојсију: „Ја ћу доћи к теби у тамном облаку“ (Излазак 19:9). Ипак, Мојсије није дословно видео Бога. Слично томе, када се каже да ће Христ доћи на облацима, то значи да ће људи схватити да је он дошао иако га неће видети.

Заблуда: Израз „видеће га свако око“ из Откривења 1:7, који указује на Христов долазак, треба схватити дословно.

Чињеница: Грчке речи које се у Светом писму преводе са „око“ или „видети“ понекад указују на способност да се нешто запази или разуме * (Матеј 13:15; Лука 19:42; Римљанима 15:21; Ефешанима 1:18). У Светом писму се каже да Исус након ускрсења „пребива у недоступној светлости“ и да га нико од људи не може видети (1. Тимотеју 6:16). Дакле, када се у Светом писму каже да ће Исуса видети свако око, то значи да ће сви јасно разумети да је он тај који људима доноси Божју пресуду (Матеј 24:30).

Заблуда: На основу онога што пише у 2. Јовановој 7 можемо разумети да ће Исус доћи у људском телу.

Чињеница: Тај библијски стих гласи: „Многе [су] варалице изашле у свет, они који не признају да је Исус Христ дошао у телу.“

У време апостола Јована, неке особе су тврдиле да Исус никада није живео на земљи као људско биће. Они су названи гностицима. Речи апостола Јована забележене у 2. Јовановој 7 разоткриле су њихове лажне тврдње.

^ одл. 3 Када говоре о Христовом доласку, многи људи користе израз „други Христов долазак“. Међутим, овај израз не потиче из Светог писма.

^ одл. 14 Видети The New Thayer’s Greek-English Lexicon of the New Testament (1981), стране 451 и 470.