Одговор из Светог писма

Бог или судбина не управљају нашим животом, већ нам је Бог подарио слободну вољу, то јест право да самостално доносимо одлуке у свом животу. Осмотрите шта Свето писмо каже о томе.

  • Бог је створио човека по својој слици (Постанак 1:26). За разлику од животиња, које углавном поступају по инстинкту, ми смо налик свом Створитељу јер имамо способност да показујемо љубав и праведност. Попут нашег Створитеља, и ми имамо слободну вољу.

  • Ми можемо у великој мери утицати на своју будућност. Библија нас подстиче да ’изаберемо живот тако што ћемо слушати Божји глас‘, то јест тако што ћемо бити послушни његовим заповестима (Поновљени закони 30:19, 20). Овакав предлог би био бесмислен, чак окрутан, ако не бисмо имали слободну вољу. Уместо да нас присиљава да чинимо оно што он каже, Бог нам се љубазно обраћа: „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био“ (Исаија 48:18).

  • Наше успехе, односно неуспехе не одређује судбина. Ако желимо да у нечему успемо, потребан је труд. „Све што ти дође под руку да чиниш“, каже се у Светом писму, „чини то свом снагом својом“ (Проповедник 9:10). Такође се каже: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5).

Слободна воља је драгоцен дар од Бога, јер нам омогућава да га волимо „свим својим срцем“ зато што то желимо (Матеј 22:37).

Да ли Бог све контролише?

Свето писмо каже да је Бог Свемоћан, да има апсолутну моћ (Јов 37:23; Исаија 40:26). Међутим, он не користи своју моћ да би све држао под контролом. На пример, Библија каже да се Бог суздржавао према древном Вавилону, непријатељу свог народа (Исаија 42:14). Слично томе, Бог још увек подноси оне који злоупотребљавају своју слободну вољу да би другима наносили зло. Али то неће вечно бити тако (Псалам 37:10, 11).