Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о слободној вољи? Да ли Бог све контролише?

Шта Свето писмо каже о слободној вољи? Да ли Бог све контролише?

Одговор из Светог писма

 Бог или судбина не управљају нашим животом, већ нам је Бог подарио слободну вољу, то јест право да самостално доносимо одлуке у свом животу. Осмотрите шта Свето писмо каже о томе.

  •   Бог је створио човека по својој слици (Постанак 1:26). За разлику од животиња, које углавном поступају по инстинкту, ми смо налик свом Створитељу јер имамо способност да показујемо љубав и праведност. Попут нашег Створитеља, и ми имамо слободну вољу.

  •   Ми можемо у великој мери утицати на своју будућност. Библија нас подстиче да ’изаберемо живот тако што ћемо слушати Божји глас‘, то јест тако што ћемо бити послушни његовим заповестима (Поновљени закони 30:19, 20). Овакав предлог би био бесмислен, чак окрутан, ако не бисмо имали слободну вољу. Уместо да нас присиљава да чинимо оно што он каже, Бог нам се љубазно обраћа: „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био“ (Исаија 48:18).

  •   Наше успехе, односно неуспехе не одређује судбина. Ако желимо да у нечему успемо, потребан је труд. „Све што ти дође под руку да чиниш“, каже се у Светом писму, „чини то свом снагом својом“ (Проповедник 9:10). Такође се каже: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5).

 Слободна воља је драгоцен дар од Бога, јер нам омогућава да га волимо „свим својим срцем“ зато што то желимо (Матеј 22:37).

Да ли Бог све контролише?

 Свето писмо каже да је Бог Свемоћан, да има апсолутну моћ (Јов 37:23; Исаија 40:26). Међутим, он не користи своју моћ да би све држао под контролом. На пример, Библија каже да се Бог суздржавао према древном Вавилону, непријатељу свог народа (Исаија 42:14). Слично томе, Бог још увек подноси оне који злоупотребљавају своју слободну вољу да би другима наносили зло. Али то неће вечно бити тако (Псалам 37:10, 11).