Пређи на садржај

Како да се заштитим од сексуалног узнемиравања?

Како да се заштитим од сексуалног узнемиравања?

Одговор из Светог писма

 Осмотрите следеће практичне предлоге који се темеље на мудрости из Светог писма:

  1.   Заузмите послован став. Будите љубазни и поштујте колеге, али избегавајте пријатељско понашање на основу ког би се могло закључити да вам прија пажња супротног пола (Матеј 10:16; Колошанима 4:6).

  2.   Облачите се пристојно. Изазовна одећа шаље погрешну поруку. Свето писмо препоручује ’скромно и разборито‘ одевање (1. Тимотеју 2:9).

  3.   Мудро бирајте пријатеље. Ако проводите време са особама којима не сметају или им чак пријају флертовање и завођење, други ће се вероватно и с вама опходити на такав начин (Пословице 13:20).

  4.   Не учествујте у непристојним разговорима. Склоните се ако се у разговору помињу „срамотне и луде речи, или непристојне шале“ (Ефесцима 5:4, Бакотић).

  5.   Не доводите себе у незгодне ситуације. На пример, немојте пристајати да останете дуже на послу без ваљаног разлога (Пословице 22:3).

  6.   Будите одлучни и директни. Ако вас неко сексуално узнемирава, јасно реците тој особи да вам се не допада њено понашање (1. Коринћанима 14:9). На пример, можете рећи: „Уопште ми не прија што ме дотакнеш сваки пут када прођеш поред мене. Немој више то да радиш.“ Могли бисте да тој особи напишете шта је урадила, како сте се због тога осећали и да очекујете да то више не ради. Јасно ставите до знања да свој став заснивате на моралним и религиозним уверењима (1. Солуњанима 4:3-5).

  7.   Потражите помоћ. Ако се узнемиравање настави, поверите се добром пријатељу, члану породице, колеги или некоме ко има искуства у помагању жртвама сексуалног узнемиравања (Пословице 27:9). Многи су добили снагу путем молитве. Чак и ако се досад нисте молили, немојте потценити помоћ коју вам може пружити Јехова, „Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3).

 Због сексуалног узнемиравања, радно место је милионима људи постало стресно окружење. Међутим, Свето писмо вам може помоћи.