Пређи на садржај

Постоји ли „седам смртних грехова“?

Постоји ли „седам смртних грехова“?

Одговор из Светог писма

 У Светом писму не постоји никакав конкретан списак „седам смртних грехова“. Међутим, оно каже да уколико неко чини озбиљне грехе неће постићи спасење. На пример, у Светом писму се за озбиљне грехе као што су полни неморал, идолопоклонство, бављење спиритизмом, изливи гнева и пијанство каже да спадају у „дела тела“. А затим се каже да „они који тако нешто чине неће наследити Божје краљевство“ (Галатима 5:19-21). a

Зар се у Светом писму не наводи седам ствари које Господ мрзи?

 Да, наводи се. У преводу Даничић-Караџић, у Причама Соломуновим 6:16 пише: „На ово шесторо мрзи Господ, и седмо је гад души његовој:“ Међутим, списак греха који је затим наведен у Причама Соломуновим 6:17-19 није свеобухватан. У њему су наведене основне категорије које покривају све врсте греха, што подразумева не само оно што човек ради већ и оно што говори и о чему размишља. b

Шта се подразумева под изразом „смртни грех“?

 Неки преводиоци су користили тај израз у 1. Јовановој 5:16. На пример, у преводу од др Бакотића пише: „Има и грех смртни.“ Израз који је преведен као „грех смртни“ може се превести и као „грех који води у смрт“. Која је разлика између греха који „води у смрт“ и греха који „не води у смрт“? (1. Јованова 5:16).

 Свето писмо јасно каже да је смрт плата за сваки грех. Међутим, можемо бити избављени од греха и смрти посредством откупне жртве Исуса Христа (Римљанима 5:12; 6:23). Према томе, грех који „води у смрт“ јесте онај који Христова откупна жртва не покрива. Особа која чини такав грех толико је упорна у томе да никада неће променити своје ставове или понашање. У Светом писму се на такав грех указује и као на нешто што „неће бити опроштено“ (Матеј 12:31; Лука 12:10).

a У Галатима 5:19-21 наведено је 15 озбиљних греха, али то свакако није коначан списак, јер се након набрајања каже „и томе слично“. Те речи подстичу читаоца да на основу здравог разума дође до закључка шта је још „томе слично“.

b У Причама Соломуновим 6:16 можемо запазити начин изражавања који је својствен хебрејском језику. У том примеру је други наведени број истакнут у поређењу са претходно наведеним бројем. Такви примери су чести у Светом писму (Јов 5:19; Пословице 30:15, 18, 21).