Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о Ускрсу?

Шта Свето писмо каже о Ускрсу?

Одговор из Светог писма

 Слављење Ускрса се не темељи на Светом писму. Али ако осмотримо порекло овог празника, биће нам јасно његово право значење – Ускрс се темељи на древним обредима плодности. Размислите о следећем.

  1.   Назив. Encyclopædia Britannica каже: „Није познато тачно порекло назива Ускрс на енглеском језику [као и на још неким језицима]. У осмом веку, англосаксонски свештеник Беда Часни је извео овај назив од имена англосаксонске богиње пролећа Еостре.“ Други извори повезују овај назив са Астартом, феничанском богињом плодности која се у Вавилону звала Иштар.

  2.   Зечеви. То је симбол плодности „преузет из древних паганских прослава у част пролећа с подручја Европе и Блиског истока које су биле пропраћене обредима и употребом симбола“ (Encyclopædia Britannica).

  3.   Јаја. Словенска митологија: енциклопедијски речник објашњава: „По народним представама, почетак свих почетака, стециште животне снаге, симбол препорода и плодности [...] Ускршња јаја су чували у кући током читаве године као магијско средство.“ Према истом извору, јаје је имало улогу „заштитника и средства које растерује зло“.

  4.   Нова одећа. „Дочекати скандинавску богињу пролећа Естру у старој одећи сматрано је неучтивим и веровало се да то доноси несрећу“ (The Giant Book of Superstitions).

 The American Book of Days овако каже за право порекло Ускрса: „Нема сумње да је Црква у својим раним данима усвојила старе паганске обичаје и дала им хришћанско значење.“

 Слично се наводи и у књизи Дух паганског наслеђа у српској традиционалној култури: „Иако формално организовани као хришћански празници, народни обичаји у годишњем циклусу садрже прикривен ранији обредни садржај. Будући, дакле, да су везани за различите хришћанске, црквене празнике, карактеристични пагански елементи добијају свој прави смисао и значај уколико се сагледају у нешто ширем обредном контексту.“

 У Светом писму се јасно указује да Бога не треба обожавати по људским предањима или обичајима које он не одобрава (Марко 7:6-8). У 2. Коринћанима 6:17 стоји: „’Одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто.‘ “ Ускрс је празник паганског порекла и зато ће они који желе да угоде Богу избегавати слављење таквих празника.