Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о хомосексуалности?

Шта Свето писмо каже о хомосексуалности?

Одговор из Светог писма

 Када је створио људе, Бог је намеравао да полне односе имају само мушкарац и жена који су у браку (Постанак 1:27, 28; Левитска 18:22; Пословице 5:18, 19). Библија осуђује сексуалне радње ван брака, како хомосексуалне тако и хетеросексуалне (1. Коринћанима 6:18). То могу бити природни полни односи, надраживање полних органа друге особе, као и орални и анални секс.

 Иако Свето писмо осуђује хомосексуалан начин живота, оно не распирује мржњу према хомосексуалцима, то јест хомофобију, већ каже да хришћани треба да ’свакога поштују‘ (1. Петрова 2:17).

 Да ли се хомосексуалци рађају као такви?

Библија не говори о генетским предиспозицијама хомосексуалаца, премда признаје да сви имамо урођену склоност да поступамо супротно Божјим заповестима (Римљанима 7:21-25). Свето писмо не објашњава узроке хомосексуалних жеља, већ само осуђује такав начин живота.

 Могуће је вршити Божју вољу упркос хомосексуалним нагонима.

У једном преводу Светог писма пише: „Не дајте телу да управља вама. Усмртите сваку жељу за недозвољеним полним односима“ (Колошанима 3:5, Contemporary English Version). Да бисте усмртили неисправне жеље, које воде до неисправних поступака, треба да пазите о чему размишљате. Ако стално размишљате о добрим стварима, биће вам лакше да одбаците неисправне жеље (Филипљанима 4:8; Јаковљева 1:14, 15). Иако вам у почетку може бити веома тешко, с временом ће бити све лакше. Бог обећава да ће вам помоћи „да се обнављате у сили која покреће ваш ум“ (Ефешанима 4:22-24).

 Исту борбу воде и милиони хетеросексуалаца који желе да живе по библијским мерилима. На пример, многи самци с малим изгледима за брак, као и особе чији брачни друг из неког разлога не може имати полне односе, испољавају самосавладавање упркос бројним искушењима на која наилазе. Па ипак, они су срећни, а то могу бити и особе које имају хомосексуалне склоности уколико искрено настоје да угоде Богу (Поновљени закони 30:19).