Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о кремацији?

Шта Свето писмо каже о кремацији?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо не говори ништа о кремацији. У њему не пише да ли посмртне остатке треба сахранити или кремирати.

 У Светом писму је забележено да су неке верне Божје слуге сахрањивале своје вољене који су умрли. На пример, Аврахам је уложио доста труда како би обезбедио гробно место за своју супругу Сару (Постанак 23:2-20; 49:29-32).

 Свето писмо наводи да су неке Божје слуге спаљивале посмртне остатке. На пример, када су израелски краљ Саул и његова три сина погинули у бици, њихова тела су остала на непријатељској територији и тамо су била оскрнављена. Када су сазнали за то, неки израелски ратници су отишли по њих, а затим их спалили и сахранили остатке (1. Самуилова 31:8-13). Свето писмо указује да је такво поступање с њиховим посмртним остацима било сасвим прихватљиво (2. Самуилова 2:4-6).

Уобичајене заблуде о кремацији

 Заблуда: Кремирање је знак непоштовања према телу.

 Чињеница: У Светом писму пише да се они који умру враћају у прах, што је природан процес приликом распадања тела (Постанак 3:19). Кремацијом се само убрзава тај процес јер се тело одмах претвара у прах.

 Заблуда: У библијска времена су спаљивана само тела оних који нису имали Божју наклоност.

 Чињеница: Истина је да су спаљивани посмртни остаци неких људи који нису били верни Богу, као што су Ахан и његова породица (Исус Навин 7:25). Међутим, то је био изузетак, а не правило (Поновљени закони 21:22, 23). Као што је споменуто раније, спаљивана су и тела неких верних особа, међу којима је био и Јонатан, син краља Саула.

 Заблуда: Бог не може ускрснути особу која је кремирана.

 Чињеница: Бога ништа не спречава да ускрсне оне који су умрли, без обзира да ли су њихова тела сахрањена, кремирана, нестала у мору или су их појеле звери (Откривење 20:13). Свемоћни може створити ново тело (1. Коринћанима 15:35, 38).