Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о гневу?

Шта Свето писмо каже о гневу?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо каже да је неконтролисан гнев штетан, како за онога ко се гневи, тако и за оне који су у његовом окружењу (Пословице 29:22). Иако гнев може понекад бити оправдан, Свето писмо каже да они који су склони изливима гнева неће добити спасење (Галатима 5:19-21). У њему се наводе начела која вам могу помоћи да савладате гнев.

 Да ли је увек погрешно гневити се?

 Не. Гнев може бити оправдан у неким ситуацијама. На пример, верни Божји слуга Немија се веома наљутио када је сазнао да су неки његови сународници били угњетавани (Немија 5:6).

 И Бог се понекад гневи. На пример, када је његов народ прекршио обећање да ће обожавати само њега и почео да служи лажним боговима, Јехова се „разгневио на Израел“ (Судије 2:13, 14). Упркос томе, Бог Јехова није познат по изливима гнева. Он се увек гневи с правом и с мером (Излазак 34:6; Исаија 48:9).

 Када је погрешно гневити се?

 Гнев је неисправан када је неконтролисан и неоправдан, што је често случај код несавршених људи. На пример:

  •   Каин се „жестоко разгневио“ када је Јехова одбацио његов принос. Он је дозволио да га гнев обузме до те мере да је убио свог брата (Постанак 4:3-8).

  •   Пророк Јона се озбиљно наљутио када се Бог смиловао Нинивљанима. Бог га је прекорио и питао га: „Да ли се с правом љутиш?“ Требало је да буде самилостан према тим људима који су се кајали за своје грехе (Јона 3:10–4:1, 4, 11). a

 Ови примери показују да „човекова љутња не доноси праведност коју Бог захтева“ зато што су људи несавршени (Јаковљева 1:20).

 Како можете савладати гнев?

  •   Препознајте опасности неконтролисаног гнева. Неки мисле да су изливи гнева доказ нечије надмоћи. У ствари, онај ко не може да контролише свој гнев има слаб карактер. „Као срушен град, без зидина, такав је човек који не може да обузда самог себе“ (Пословице 25:28; 29:11). С друге стране, права снага и разборитост леже у зауздавању гнева (Пословице 14:29). Свето писмо каже: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека“ (Пословице 16:32).

  •   Савладајте гнев пре него што вас наведе да учините нешто због чега ћете зажалити. „Одбаци гнев и одагнај срџбу“, наводи се у Псалму 37:8, и затим се додаје: „Не жести се, јер то само ка злу води.“ Кад смо љути, имамо избор – можемо изабрати да се савладамо пре него што учинимо неко зло. Баш као што стоји у Ефешанима 4:26: „Ако се гневите, немојте грешити.“

  •   Ако је могуће, повуците се кад осетите да вас обузима љутња. „Кад почне препирка, то је као да се отвори брана на водама“, пише у Светом писму. „Зато се удаљи пре него што почне свађа“ (Пословице 17:14). Иако је мудро брзо решити несугласице, важно је да се обе стране прво смире, а затим разговарају о проблему.

  •   Сагледајте целокупну слику. „Разумевање човека задржава од гнева“, наводи се у Пословицама 19:11. Бићемо мудри ако узмемо све чињенице у обзир пре него што изведемо неки закључак. Када пажљиво саслушамо све укључене стране, мање су шансе да ћемо се неоправдано љутити (Јаковљева 1:19).

  •   Молите се за унутрашњи мир. Молитва вам може помоћи да стекнете „Божји мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:7). Путем молитве добијамо Божји свети дух, који нам помаже да развијамо особине као што су мир, стрпљење и самосавладавање (Лука 11:13; Галатима 5:22, 23).

  •   Пажљиво бирајте друштво. Обично постајемо слични онима с којима се дружимо (Пословице 13:20; 1. Коринћанима 15:33). Из доброг разлога Свето писмо упозорава: „Не дружи се с оним ко је склон гневу, и не иди с човеком који се лако љути.“ Зашто? „Да се не би навикао на путеве његове и поставио замку души својој“ (Пословице 22:24, 25).

a Јона је очигледно прихватио савет и престао да се љути, јер га је Бог надахнуо да напише библијску књигу која носи његово име.