Пређи на садржај

Како родитељи могу поучити децу о сексу?

Како родитељи могу поучити децу о сексу?

Одговор из Светог писма

 Ко треба да поучава децу о сексу? Свето писмо каже да су за то одговорни родитељи и многи од њих су установили да су следећи савети корисни:

  •   Немојте се стидети. Библија отворено говори о сексу и интимним деловима тела. Бог је рекао израелском народу да децу треба поучити о томе (Поновљени закони 31:12; Левитска 15:2, 16-19). Можете употребљавати пристојне изразе, који секс и полне органе не представљају на недостојан начин.

  •   Поучавајте дете мало по мало. Немојте водити један дуг разговор о сексу када ваше дете уђе у пубертет, већ га поучавајте мало по мало у складу с тим колико може да разуме (1. Коринћанима 13:11).

  •   Усадите им моралне вредности. Деца ће у школи можда имати неки вид сексуалног образовања. Међутим, Свето писмо подстиче родитеље да поуче децу не само који су интимни делови тела већ и да им пренесу исправно гледиште о полном животу (Пословице 5:1-23).

  •   Слушајте дете. Немојте пренагљено реаговати или пребрзо доносити закључке уколико вам дете постави питање у вези са сексом. Будите ’брзи да чујете, а спори да говорите‘ (Јаковљева 1:19).

Како заштитити дете од сексуалних напасника

Поучите дете да се супротстави напаснику ако икада постане његова мета

  •   Будите у току. Сазнајте како се напасници обично понашају (Пословице 18:15; видети 32. поглавље књиге Млади питају – практични одговори на њихова питања, 1. том).

  •   Будите укључени у живот свог детета. Немојте давати дете на чување особи за коју нисте проверили да ли је од поверења и немојте дозволити да дете буде препуштено самом себи (Пословице 29:15).

  •   Изградите код детета уравнотежено гледиште о послушности. Деца треба да науче да буду послушна родитељима (Колошанима 3:20). Али ако поучите дете да мора увек слушати сваку одраслу особу, постаће лака мета за напаснике. Побожни родитељи могу рећи детету: „Ако ти неко каже да урадиш нешто што Бог сматра погрешним, немој то радити“ (Дела апостолска 5:29).

  •   Вежбајте с дететом како да се заштити. Помозите детету да научи шта да ради ако неко покуша да га искористи када ви нисте ту. Када глумите такве ситуације, то може помоћи детету да буде одважно и каже: ’Престани! Рећи ћу те!‘ и да одмах побегне. Можда ћете морати да га стално подсећате, пошто деца лако заборављају (Поновљени закони 6:7).