Пређи на садржај

На кога или на шта се односи израз „Реч Божја“?

На кога или на шта се односи израз „Реч Божја“?

Одговор из Светог писма

 Овај израз обично се односи на једну или више порука од Бога (Лука 11:28). Поред тога, на неколико места у Светом писму изрази „Реч Божја“ или „Реч“ користе се и као титула (Откривење 19:13; Јован 1:14).

 Порука од Бога. Пророци су обично говорили да су поруке које су објављивали потицале од Бога. На пример, Јеремија је своју пророчанску поруку започео речима: „Дошла ми је Јеховина реч“ (Јеремија 1:4, 11, 13; 2:1). Пре него што је Саулу саопштио да га је Бог изабрао за краља, пророк Самуило је рекао: „Ти сада стани да ти објавим Божју реч“ (1. Самуилова 9:27).

 Титула. За Исуса Христа се у Светом писму користи титула „Реч“ када се о њему говори и као о духовном бићу на небу и као о човеку на земљи. Размотримо неке разлоге који наводе на тај закључак.

  •   Реч је постојала пре него што је све друго створено. „У почетку је била Реч [...] Он је у почетку био код Бога“ (Јован 1:1, 2). Исус је „првенац свега што је створено“ и он је „пре свега другог“ (Колошанима 1:13-15, 17).

  •   Реч је дошла на земљу као човек. „Реч је постала тело и пребивала је међу нама“ (Јован 1:14). Христ Исус се одрекао „самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима“ (Филипљанима 2:5-7).

  •   Реч је Божји Син. Након што је рекао да је Реч постала тело, као што је претходно цитирано, апостол Јован је још рекао: „Гледали смо његову славу, славу коју је као јединорођени син имао од оца“ (Јован 1:14). Јован је такође написао да је „Исус Христ Син Божји“ (1. Јованова 4:15).

  •   Реч има Божје особине. „Реч је била бог“ или како кажу неки преводи, „божанске природе“ (Јован 1:1, An American Translation). Исус је „одраз [Божје] славе и тачна слика његовог бића“ (Јеврејима 1:2, 3).

  •   Реч влада као краљ. У Светом писму се каже да Реч Божја на глави има „многе круне“ (Откривење 19:12, 13). Реч је такође и „Краљ над краљевима и Господар над господарима“ (Откривење 19:16). А за Исуса се каже да је „Краљ краљева и Господар господара“ (1. Тимотеју 6:14, 15).

  •   Реч говори у Божје име. Ова титула по свему судећи припада ономе кога је Бог изабрао да преноси информације и упутства. Исус је рекао да је Бог њему поверио тај задатак: „Отац који ме је послао дао [ми је] заповест шта да кажем и шта да говорим [...] Зато оно што ја говорим, говорим онако како ми је рекао Отац“ (Јован 12:49, 50).