Пређи на садржај

Шта значи заповест „поштуј свог оца и своју мајку“?

Шта значи заповест „поштуј свог оца и своју мајку“?

Одговор из Светог писма

 У Библији се често спомиње заповест: „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Излазак 20:12; Поновљени закони 5:16; Матеј 15:4; Ефешанима 6:2, 3). Она подразумева четири важне ствари.

  1.   Цените их. Поштовање према родитељима показујете тако што сте захвални за све што су учинили за вас. Осим тога, цењење можете показати и тиме што слушате њихове савете (Пословице 7:1, 2; 23:26). Свето писмо вас подстиче да будете поносни на своје родитеље (Пословице 17:6).

  2.   Уважавајте њихов ауторитет. Посебно док сте млади, поштовање према родитељима показујете тако што уважавате ауторитет који им је Бог дао. У Колошанима 3:20 млади су подстакнути: „Слушајте своје родитеље у свему, јер је то угодно у Господу“. И сам Исус је, док је био дете, слушао своје родитеље (Лука 2:51).

  3.   Опходите се према њима с поштовањем (Левитска 19:3; Јеврејима 12:9). То се односи не само на оно што кажете већ и на начин на који то кажете. Чињеница је да се понекад неки родитељи понашају тако да је деци тешко да их поштују. Али чак и тада, деца могу показати поштовање тиме што их неће омаловажавати својим речима и поступцима (Пословице 30:17). Свето писмо каже да онај ко вређа родитеље чини велики грех (Матеј 15:4).

  4.   Брините се о њима. Кад родитељи остаре вероватно ће им бити потребна ваша помоћ. Поштовање можете показати тако што ћете се побринути да имају оно што им је неопходно (1. Тимотеју 5:4, 8). Исус је у томе добар пример јер се пре него што је умро побринуо да неко преузме бригу о његовој мајци (Јован 19:25-27).

Погрешна гледишта о томе шта значи поштовати оца и мајку

 Шта неки мисле: Да бисте показали да поштујете оца и мајку морате им дозволити да се мешају у ваш брак.

 Шта каже Свето писмо: Свето писмо каже да је брачна веза важнија од свих других породичних веза. У Постанку 2:24 стоји: „Човек [ће] оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (Матеј 19:4, 5). Наравно, брачним паровима ће користити савети које могу добити од својих родитеља (Пословице 23:22). Међутим, брачни пар има право да постави границе преко којих рођаци не смеју прелазити (Матеј 19:6).

 Шта неки мисле: Родитељи имају неприкосновени ауторитет.

 Шта каже Свето писмо: Бог је родитељима дао одређену меру ауторитета у оквиру породице, али ауторитет сваког човека има границу – никада не може доћи изнад Божјег ауторитета. Примера ради, када је јеврејски врховни суд забранио Исусовим ученицима да раде оно што им је Бог заповедио, они су одговорили: „Богу се морамо покоравати, а не људима“ (Дела апостолска 5:27-29). Слично томе, деца су послушна својим родитељима „у Господу“, то јест у свему што се не коси с Божјим законима (Ефешанима 6:1).

 Шта неки мисле: Поштовати оца и мајку значи наследити њихову религију.

 Шта каже Свето писмо: Свето писмо нас подстиче да проверавамо да ли је тачно оно чему смо поучени (Дела апостолска 17:11; 1. Јованова 4:1). Онај ко тако поступа на крају може изабрати религију која се разликује од религије његових родитеља. Свето писмо спомиње многе верне Божје слуге које нису задржале религију својих родитеља, међу којима су и Аврахам, Рута и апостол Павле (Исус Навин 24:2, 14, 15; Рута 1:15, 16; Галатима 1:14-16, 22-24).

 Шта неки мисле: Да бисте показали да поштујете оца и мајку морате учествовати у традиционалним обредима који су везани за обожавање предака.

 Шта каже Свето писмо: Свето писмо каже: „Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи“ (Лука 4:8). Бог не одобрава обожавање предака. Осим тога, Свето писмо говори да „мртви нису свесни ничега“. Они нису свесни части која им се указује нити могу да помогну или науде живима (Проповедник 9:5, 10; Исаија 8:19).