Пређи на садржај

Шта је знак „последњих дана“ или „времена краја“?

Шта је знак „последњих дана“ или „времена краја“?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо описује стање у свету, догађаје и понашање људи који ће обележити свршетак садашњег поретка, то јест „крај света“ (Матеј 24:3; Савремени српски превод). Тај период се у Светом писму назива „последњим данима“ и „временом краја“ или како кажу неки преводи временом „када ће бити крај“ (2. Тимотеју 3:1; Данило 8:19, Бакотић).

Шта је Свето писмо прорекло за „последње дане“?

 Свето писмо је прорекло много тога што ће се дешавати у исто време и што ће представљати „знак“ да су наступили последњи дани (Лука 21:7). Погледајте нека од тих пророчанстава:

 Ратови по целом свету. Исус је прорекао: „Устаће народ на народ и краљевство на краљевство“ (Матеј 24:7). Такође, у Откривењу 6:4 је проречен јахач на коњу који представља ратове и који је послат да „узме мир са земље“.

 Глад. Исус је прорекао: „Биће глади“ (Матеј 24:7). У Откривењу је проречен још један јахач који доноси глад огромних размера (Откривење 6:5, 6).

 Разорни земљотреси. Исус је рекао да ће бити „земљотреса по разним местима“ (Матеј 24:7; Лука 21:11). Ти земљотреси ће по целом свету односити многе животе и наносити огромну штету.

 Болести. Према Исусовим речима, биће пошасти, то јест епидемија (Лука 21:11, фуснота).

 Криминал. Иако је одувек било криминала, Исус је прорекао да ће у последњим данима бити „све више безакоња“ (Матеј 24:12).

 Уништавање животне средине. У Откривењу 11:18 је проречено да ће људи уништавати земљу. Осим што ће напунити земљу злом и насиљем, људи ће неконтролисано загађивати животну средину.

 Пад морала. У 2. Тимотеју 3:1-4, Свето писмо је прорекло да ће људи у глобалу бити „незахвални, неверни [...] неспремни за било какав договор, клеветници, без самосавладавања, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави и поносни“. Морал ће пасти на тако ниске гране да се за тај период с правом може рећи да су то „нарочито тешка времена“.

 Распад породице. Према фусноти за 2. Тимотеју 3:2, 3, Свето писмо је прорекло да ће многи људи бити „без љубави према члановима породице“ и да ће млади бити „непослушни родитељима“.

 Све мање љубави према Богу. Исус је прорекао: „Код већине [ће] охладнети љубав“ (Матеј 24:12). Он је тиме првенствено мислио на љубав према Богу. Слично томе, 2. Тимотеју 3:4 каже да ће у последњим данима већина људи волети „задовољства, а не Бога“.

 Лицемерство међу верницима. Свето писмо је према 2. Тимотеју 3:5 прорекло да ће људи тврдити да су побожни, али неће живети по Божјим мерилима.

 Све боље разумевање библијских пророчанстава. У књизи пророка Данила проречено је да ће у време краја многи све боље разумети истину из Светог писма, укључујући и пророчанства која говоре о последњим данима (Данило 12:4).

 Проповедање по целом свету. Исус је прорекао: „Ова добра вест о Краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

 Равнодушност и игнорисање доказа. Исус је прорекао да људи неће обраћати пажњу на јасне доказе да се ближи крај (Матеј 24:37-39). Штавише, у 2. Петровој 3:3, 4 проречено је да ће неки потпуно игнорисати доказе и да ће се ругати онима који верују да је крај близу.

 Сва пророчанства се испуњавају. Исус је рекао да ће се у последњим данима у исто време испуњавати сва ова пророчанства, а не само нека или већина њих (Матеј 24:33).

Да ли живимо у „последњим данима“?

 Да. Стање у свету и библијска хронологија показују да су последњи дани почели 1914, када је избио Први светски рат. У следећем видеу погледајте како догађаји у свету показују да заиста живимо у последњим данима:

 Те исте године је на небу почело да влада Божје Краљевство. Прво што је та власт учинила било је збацивање Сатане Ђавола и демона с неба, и од тада је њихов утицај ограничен на земљу (Откривење 12:7-12). Тај утицај се јасно види по лошим ставовима и поступцима људи, због чега се за последње дане с правом каже да су „нарочито тешка времена“ (2. Тимотеју 3:1).

 Многи људи се слажу да су ово нарочито тешка времена. Брине их што је стање у друштву све горе и чак страхују да је угрожен сам опстанак човечанства.

 С друге стране, има и оних које такође погађају проблеми у свету, али имају наду да ће бити боље. Они су сигурни да ће Божје Краљевство ускоро решити све те проблеме (Данило 2:44; Откривење 21:3, 4). Док стрпљиво чекају да Бог испуни своја обећања, налазе утеху у Исусовим речима: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13; Михеј 7:7).