Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Шта Свето писмо каже о пореклу Ноћи вештица?

Одговор из Светог писма

У Светом писму се не спомиње Ноћ вештица. Међутим, и древно порекло и савремени обичаји показују да је то празник који се темељи на погрешним веровањима о мртвима и духовима, то јест демонима. (Видети „Порекло празника и обичаји“.)

Свето писмо упозорава: ’Нека се код тебе не нађе нико који призива духове, ни који пита мртве‘ (Поновљени закони 18:10-12). Премда неки сматрају да је Ноћ вештица безазлена забава, из Светог писма можемо видети да то није случај. У 1. Коринћанима 10:20, 21 се каже: „Нећу да имате ништа заједничко са демонима! Не можете да пијете и чашу Господњу и чашу демонску!“ (Савремени српски превод).

Порекло празника и обичаји

  1. Самхаин. Порекло Ноћи вештица води нас до „древног паганског празника који су светковали Келти пре више од 2 000 година“, наводи The World Book Encyclopedia. „Келти су веровали да су мртви у то доба тумарали земљом. Током Самхаина, мртви су могли посетити живе.“ Међутим, Свето писмо јасно каже да мртви „нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5). Према томе, они не могу ступити у контакт са живима.

  2. Костими и слаткиши. Према књизи Halloween—An American Holiday, An American History, неки Келти су облачили застрашујуће костиме да би духови мислили да су једни од њих и да их не би дирали. Други су нудили слаткише духовима како би их одобровољили. У средњовековној Европи, католичко свештенство је прихватило паганске обичаје и своје чланове обучене у костиме слало да иду од куће до куће и траже мале поклоне. С друге стране, Свето писмо не одобрава мешање лажних верских обичаја са служењем Богу (2. Коринћанима 6:17).

  3. Духови, вампири, вукодлаци, вештице и зомбији. Ова бића се одавно повезују са светом злих духова (Halloween Trivia). Свето писмо недвосмислено каже да треба да се супротставимо злим духовним силама, а не да славимо празнике с њима (Ефешанима 6:12).

  4. Лампиони од издубљених бундева. У средњовековној Великој Британији, „учесници су ишли од врата до врата и тражили храну у замену за молитву за мртве“. Са собом су носили „лампионе од издубљене репе, а свећа која се налазила унутра предочавала је душу заточену у чистилишту“ (Halloween—From Pagan Ritual to Party Night). Неки кажу да су се ти лампиони користили да би се отерали зли духови. Током 19. века, у Северној Америци су уместо репе почеле да се користе бундеве, јер их је било у изобиљу и могле су лако да се издубе и изрезбаре. Веровања иза ових обичаја — бесмртност душе, чистилиште и молитве за мртве — не темеље се на Светом писму (Језекиљ 18:4).