Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о неговању остарелих родитеља?

Шта Свето писмо каже о неговању остарелих родитеља?

Одговор из Светог писма

 Одрасла деца имају важну одговорност да се побрину за потребе својих остарелих родитеља. Свето писмо каже да одрасла деца треба да „своју веру докажу делима тако што ће бринути о својој породици и тиме узвраћати својим родитељима [...] јер је то угодно Богу“ (1. Тимотеју 5:4, New International Version). Када се одрасла деца старају да њихови остарели родитељи буду збринути, тиме су такође послушни библијској заповести да поштују своје родитеље (Ефешанима 6:2, 3).

 Свето писмо не садржи конкретна упутства о бризи за остареле родитеље. Међутим, оно садржи примере верних мушкараца и жена који су то радили. Такође даје практичне савете који могу бити од помоћи.

 Како су неки чланови породице бринули о остарелим родитељима у библијско доба?

 Чинили су то на разне начине у зависности од њихових околности.

 •   Јосиф је живео далеко од свог старог оца, Јакова. Када су се створиле повољне околности, Јосиф се побринуо да се Јаков пресели ближе њему. Јосиф је затим свом оцу обезбедио смештај, храну и заштиту (Постанак 45:9-11; 47:11, 12).

 •   Рута се преселила у земљу своје свекрве и вредно је радила како би се бринула о њој (Рута 1:16; 2:2, 17, 18, 23).

 •   Исус је, кратко пре него што је умро, задужио некога да брине о његовој мајци, Марији, која је тада по свему судећи била удовица (Јован 19:26, 27). a

 Који практични савети из Светог писма могу помоћи онима који брину о остарелим родитељима?

 Свето писмо садржи начела која им могу помоћи да се изборе са физичком и емоционалном исцрпљеношћу која понекад иде с бригом о остарелим родитељима.

 •   Поштујте своје родитеље.

   Шта Свето писмо каже. „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Излазак 20:12).

   Како се ово начело може применити? Покажите својим родитељима да их поштујете тако што ћете им допустити да имају што је могуће више независности у складу с њиховим ограничењима. Дозволите им, у оној мери у којој је то могуће, да сами доносе одлуке о начину на који ће бити неговани. У исто време, покажите им поштовање тако што ћете им помагати онолико колико разумно можете.

 •   Имајте разумевања и опраштајте.

   Шта Свето писмо каже. „Разумевање човека задржава од гнева, и част му је да пређе преко преступа“ (Пословице 19:11).

   Како се ово начело може применити? Ако остарели родитељ каже нешто нељубазно или делује незахвално за оно што радите, питајте се како бисте се ви осећали ако бисте се суочавали са сличним ограничењима или разочарањима. Ако се трудите да имате разумевања и опраштате, можете спречити да нека лоша ситуација постане још гора.

 •   Посаветујте се с другима.

   Шта Свето писмо каже. „Намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22).

   Како се ово начело може применити? Истражите како се борити са здравственим проблемима које имају ваши родитељи. Проверите које опције у вашем окружењу постоје када је реч о неговању остарелих. Разговарајте с другима који су неговали остареле родитеље. Ако имате браћу и сестре, можда се можете састати како бисте размотрили потребе ваших родитеља, шта треба учинити за њих и како поделити терет.

  Састаните се с члановима породице како бисте разговарали о неговању остарелих родитеља

 •   Будите скромни.

   Шта Свето писмо каже. „Мудрост је код скромних“ (Пословице 11:2).

   Како се ово начело може применити? Будите свесни својих граница. На пример, нико нема неограничено време и снагу. Те границе утичу на то колико можете реално учинити за своје родитеље. Ако осећате да се од вас превише очекује, размислите о томе да разговарате с другим члановима породице или онима који се тиме професионално баве.

 •   Водите рачуна о себи.

   Шта Свето писмо каже. „Нико не мрзи своје тело, него га храни и негује“ (Ефешанима 5:29).

   Како се ово начело може применити? Иако имате одговорност да бринете о својим родитељима, треба да бринете и о себи и о другим члановима ваше породице ако сте у браку. Водите рачуна о својој исхрани. Потребно вам је довољно одмора и сна (Проповедник 4:6). А треба да правите и паузе кад год је могуће. На тај начин ћете, емоционално, ментално и физички, бити у бољем положају да негујете своје родитеље.

 Да ли Свето писмо каже да се остарели родитељи морају неговати код куће?

 У Светом писму не постоје конкретне смернице о томе да ли се остарели родитељи морају неговати код куће. Неке породице негују остареле родитеље код куће док год је то могуће. Ипак, у неком тренутку установа која пружа негу за старе особе можда постане боља опција. Породица се може састати и одлучити шта је најбоље за све (Галатима 6:4, 5).

a Једно дело које објашњава Свето писмо, каже следеће о овом догађају: „Вероватно је Јосиф [Маријин муж] већ одавно умро и њен син Исус јој је помагао, а сада кад он умре шта ће бити с њом? [...] Христ је овим поучио децу да пружају подршку својим остарелим родитељима“ (The NIV Matthew Henry Commentary in One Volume, стране 428-429).