Пређи на садржај

Шта су „кључеви небеског краљевства“?

Шта су „кључеви небеског краљевства“?

Одговор из Светог писма

 Израз „кључеви небеског краљевства“ односи се на овлашћење да се људима отвори пут у Божје Краљевство (Матеј 16:19; Дела апостолска 14:22). a Исус је дао Петру „кључеве небеског краљевства“. То значи да је Петар био овлашћен да открије да ће верни људи, кад буду примили свети дух од Бога, добити могућност да уђу у Краљевство на небу.

Коме су ти кључеви били намењени?

 Петар је на основу ауторитета који је добио од Бога отворио пут у Краљевство за три групе људи:

  1.   Јевреје и јеврејске прозелите. Кратко након Исусове смрти, Петар је подстакао групу Јевреја, који су поверовали, да прихвате Исуса као оног кога је Бог изабрао да влада његовим Краљевством. Петар им је објаснио шта треба да раде да би се спасли. На тај начин им је отворио пут у Краљевство и хиљаде су прихватиле „оно што је говорио“ (Дела апостолска 2:38-41).

  2.   Самарићане. Петар је касније био послат код Самарићана. b Искористио је још један кључ Краљевства када се, заједно са апостолом Јованом, молио „за њих да добију свети дух“ (Дела апостолска 8:14-17). Тиме је Самарићанима отворена могућност да уђу у Краљевство.

  3.   Незнабошце. Три и по године након Исусове смрти, Бог је открио Петру да ће и незнабошци (нејевреји) имати могућност да уђу у Краљевство. Након тога је Петар искористио још један кључ проповедајући незнабошцима и тиме им омогућио да приме свети дух, постану хришћани и имају могућност да уђу у Краљевство (Дела апостолска 10:30-35, 44, 45).

Шта значи „ући у Краљевство“?

 Они који „уђу у Краљевство“ у ствари постају Исусови сувладари на небу. Свето писмо је прорекло да ће они седети на престолима и „краљевати над земљом“ (Лука 22:29, 30; Откривење 5:9, 10).

Заблуде у вези с кључевима Краљевства

 Заблуда: Петар одлучује ко може да оде на небо.

 Чињеница: Свето писмо каже да је Христ Исус, а не Петар, „одређен да суди живима и мртвима“ (2. Тимотеју 4:1, 8; Јован 5:22). У ствари, сам Петар је рекао да је Исус „онај кога је Бог поставио за судију живима и мртвима“ (Дела апостолска 10:34, 42).

 Заблуда: На небу се чекало на Петра да одлучи када ће употребити кључеве Краљевства.

 Чињеница: Када је Исус говорио о кључевима Краљевства, рекао је Петру: „Што свежеш на земљи биће свезано на небесима; и што раздријешиш на земљи биће раздријешено на небесима“ (Матеј 16:19, Даничић-Караџић). Неки сматрају да ова изјава значи да је небо поступало по одлукама које је доносио Петар, али изворни грчки глагол показује да су Петрове одлуке биле само одраз онога што је већ одлучено на небу.

 Свето писмо на другим местима показује да је Петар био подложан небу када је користио кључеве Краљевства. Примера ради, када је употребио трећи кључ, следио је упутства која је добио од Бога (Дела апостолска 10:19, 20).

a У Светом писму се понекад „кључ“ користи као симбол ауторитета и одговорности (Исаија 22:20-22; Откривење 3:7, 8).

b Религија Самарићана се разликовала од јудаизма, али је садржала и нека учења и обреде из Мојсијевог закона.