Пређи на садржај

Да ли се Божје Краљевство налази у срцу особе?

Да ли се Божје Краљевство налази у срцу особе?

Одговор из Светог писма

 Не, Божје Краљевство није нешто у срцу хришћана. a Свето писмо га назива „царство небеско“, то јест „краљевство небеско“, и тиме открива где се оно налази (Матеј 4:17, Даничић–Караџић; Бакотић). Запазите како се из онога што пише у Светом писму види да је то стварна власт која влада с неба.

 Свето писмо не научава да је небеско Краљевство у срцу особе и да тако влада. Међутим, оно каже да „реч о краљевству“, то јест „добра вест о краљевству“ може и треба да утиче на срце људи (Матеј 13:19; 24:14).

Шта значе речи „краљевство је Божје у вама самима“?

 У неким преводима Библије речи из Луке 17:21 могу довести до забуне када је у питању место на ком се налази Краљевство. На пример, у преводу Др Лујо Бакотић пише: „Краљевство је Божје у вама самима!“ Да бисмо исправно разумели овај библијски стих, потребно је да размотримо контекст.

Божје Краљевство није било у срцу окорелих и убилачки настројених Исусових противника

 Исус се овде обраћао фарисејима, то јест групи верских вођа која му се противила и која је учествовала у организовању његовог убиства (Матеј 12:14; Лука 17:20). Да ли је онда могуће да је Краљевство било у њиховом окорелом срцу? Исус им је рекао: „Изнутра сте пуни лицемерства и безакоња“ (Матеј 23:27, 28).

 У неким библијским преводима је ова Исусова изјава из Луке 17:21 тачно преведена речима да је Божје Краљевство „међу вама“ (Чарнић; курзив наш). Небеско Краљевство је било међу фарисејима зато што је Исус, то јест онај кога је Бог поставио за краља, био међу њима (Лука 1:32, 33).

a Према учењима многих хришћанских деноминација, Божје Краљевство се налази унутар особе, то јест у срцу особе. На пример, у Сједињеним Државама је на Конференцији јужних баптиста речено да је Краљевство Божје између осталог „Божја владавина у срцу и животу особе“. Слично томе, папа Бенедикт XVI је у својој књизи Исус из Назарета рекао да „царство Божје долази преко разумног [покорног] срца“.