Пређи на садржај

Када ће доћи крај света?

Када ће доћи крај света?

Одговор из Светог писма

 Да бисмо знали када ће доћи крај света, морамо разумети шта се у Светом писму подразумева под речју „свет“. Грчка реч космос, која се у Светом писму обично преводи као „свет“, најчешће указује на човечанство, посебно на људе који нису по Божјој вољи (Јован 15:18, 19; 2. Петрова 2:5). Реч космос се понекад односи и на друштвени поредак (1. Коринћанима 7:31; 1. Јованова 2:15, 16). a

Шта је „крај света“?

 Израз „крај света“, то јест „свршетак света“, који се појављује у преводу Светог писма др Бакотића, као и у неким другим преводима, може се превести и као „свршетак поретка“ (Матеј 24:3). Тај израз се не односи на уништење наше планете нити целог човечанства, већ на уништење система по којем функционише данашње друштво (1. Јованова 2:17).

 У Светом писму стоји да ће се „истребити они који зло чине“, како би праведни људи уживали у животу на земљи (Псалам 37:9-11). Они ће бити уништени у „великој невољи“, која ће се завршити Армагедоном (Матеј 24:21, 22; Откривење 16:14, 16).

Када ће доћи крај света?

 Исус је рекао: „А о том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36, 42). Он је још рекао да ће крај доћи изненада, „у час када се не надате“ (Матеј 24:44).

 Иако не можемо тачно знати када ће доћи крај света, Исус нам је дао сложени „знак“, то јест указао је на низ догађаја по којима ћемо препознати период који претходи том крају (Матеј 24:3, 7-14). Свето писмо тај период назива „временом краја“ и „последњим данима“ (Данило 12:4; 2. Тимотеју 3:1-5).

Да ли ће све бити уништено?

 Неће. Земља ће и даље постојати јер у Светом писму стоји: „Никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5). А што се тиче људи, Свето писмо обећава: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Бог ће нашу планету учинити домом какав нам је првобитно наменио, што подразумева:

a У неким преводима Светог писма, грчка реч еон такође је преведена као „свет“. У том случају значи исто што и космос када се односи на друштвени поредак.