Пређи на садржај

Ко је била Каинова жена?

Ко је била Каинова жена?

Одговор из Светог писма

 Каин, најстарије дете првог људског пара, оженио се једном од својих сестара или блиских рођака. Овакав закључак се може извући на основу онога што Свето писмо каже о Каину и његовој породици.

Чињенице о Каину и његовој породици

  •   Сви људи потичу од Адама и Еве. Бог је „од једног човека [Адама] начинио [...] сав људски род да пребива по целој земљи“ (Дела апостолска 17:26). Адамова жена, Ева, постала је „мајка свима живима“ (Постанак 3:20). Према томе, Каин се сигурно оженио једном од ћерки или унуки Адама и Еве.

  •   Ева је родила много деце, а Каин и његов брат Авељ били су најстарији међу њима (Постанак 4:1, 2). Када је Каин био протеран због убиства свог брата, рекао је: „Ко ме год нађе сигурно ће ме убити“ (Постанак 4:14). Кога се то Каин бојао? Свето писмо наводи да се Адаму родило „још синова и кћери“ (Постанак 5:4). По свему судећи, Каин се бојао да би та друга Адамова и Евина деца могла да му науде.

  •   На почетку људске историје брак међу блиским рођацима није био неуобичајен. На пример, Аврахам, верни Јеховин слуга, оженио се својом полусестром (Постанак 20:12). Такви бракови су први пут били забрањени Мојсијевим законом, који је записан вековима након Каинове смрти (Левитска 18:9, 12, 13). Изгледа да на почетку људске историје није постојала толика опасност као данас да ће деца из таквих бракова имати неку наследну болест.

  •   Свето писмо приказује извештај о Адаму, Еви и њиховој деци као веродостојан. Детаљни родослови који сежу до Адама не налазе се само у Постанку, који је записао Мојсије, већ и у књигама које су написали историчари Јездра и Лука (Постанак 5:3-5; 1. Летописа 1:1-4; Лука 3:38). Библијски писци цитирају извештај о Каину као историјску чињеницу (Јеврејима 11:4; 1. Јованова 3:12; Јудина 11).