Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Ко или шта су анђели?

Одговор из Светог писма

Анђели су бића која су моћнија и узвишенија од људи (2. Петрова 2:11). Они представљају више облике живота и пребивају на небу, то јест у духовном подручју ван физичког свемира (1. Краљевима 8:27; Јован 6:38). На њих се још указује и као на духове (1. Краљевима 22:21; Псалам 18:10, фуснота).

Како су настали анђели?

Бог је створио анђеле преко Исуса, за кога Свето писмо каже да је „првенац свега што је створено“. Описујући сарадњу између Бога и Исуса приликом стварања, Свето писмо каже: „Јер је преко њега [Исуса] све било створено на небесима и на земљи, видљиво и невидљиво“, што се односи и на анђеле (Колошанима 1:13-17). Анђели не ступају у брак и немају потомство (Марко 12:25). Према томе, сви ови „синови [...] истинитог Бога“ били су појединачно створени (Јов 1:6).

Анђели су створени у давној прошлости, пре него што је земља постојала. Када је Бог створио земљу анђели су „клицали од радости“ (Јов 38:4-7).

Колико има анђела?

Свето писмо не наводи тачан број, али каже да их има много. На пример, у једној визији коју је добио, апостол Јован је видео стотине милиона анђела (Откривење 5:11, фуснота).

Да ли сваки анђео има име и своју личност?

Да. Свето писмо наводи имена двојице анђела: Михаило и Гаврило (Данило 12:1; Лука 1:26). * Неки други анђели нису хтели да открију своје име иако су рекли да га имају (Постанак 32:29; Судије 13:17, 18).

Сваки анђео је личност за себе. Они међусобно комуницирају (1. Коринћанима 13:1). Обдарени су способношћу размишљања и могу да хвале Бога (Лука 2:13, 14). Осим тога, то што су неки од њих згрешили тиме што су се придружили Сатани Ђаволу када се побунио против Бога показује да они имају слободу да изаберу између добра и зла (Матеј 25:41; 2. Петрова 2:4).

Да ли анђели заузимају различите положаје на небу?

Да. Анђео са највећим ауторитетом, а који је уједно и најмоћнији, јесте арханђео Михаило (Јудина 9; Откривење 12:7). Серафими су анђели који имају веома висок положај и стоје у близини Јеховиног престола (Исаија 6:2, 6). Херувими су још једна група анђела која има висок положај и они обављају посебне задатке. Примера ради, херувими су чували улаз у еденски врт након што су Адам и Ева били избачени из њега (Постанак 3:23, 24).

Да ли анђели помажу људима?

Да, преко верних анђела Бог данас помаже људима.

  • Бог преко анђела усмерава своје слуге док они проповедају добру вест о Божјем Краљевству (Откривење 14:6, 7). Таква помоћ користи и онима који проповедају добру вест и онима који је слушају (Дела апостолска 8:26, 27).

  • Анђели помажу да се скупштина заштити од утицаја злих људи (Матеј 13:49).

  • Анђели воде и чувају оне који су верни Богу (Псалам 34:7; 91:10, 11; Јеврејима 1:7, 14).

  • Анђели ће ускоро донети олакшање човечанству тако што ће заједно са Исусом Христом уништити зло (2. Солуњанима 1:6-8).

Да ли свако од нас има свог анђела чувара?

Иако се анђели брину о духовној добробити Божјих слугу, то не значи обавезно да Бог сваком хришћанину додељује анђела чувара (Матеј 18:10). * Анђели не штите Божје слуге од свих невоља и искушења. Свето писмо показује да ће Бог често „створити излаз“ из кушње тако што ће особи дати мудрост и снагу да издржи (1. Коринћанима 10:12, 13; Јаковљева 1:2-5).

Заблуде о анђелима

Заблуда: Сви анђели су добри.

Чињеница: Свето писмо говори о злим духовним силама и анђелима „који су сагрешили“ (Ефешанима 6:12; 2. Петрова 2:4). Ти зли анђели су демони који су се придружили Сатани у побуни против Бога.

Заблуда: Анђели су бесмртни.

Чињеница: Зли анђели, као и Сатана Ђаво, биће уништени (Јудина 6).

Заблуда: Људи након смрти постају анђели.

Чињеница: Анђели су посебна бића која је Бог створио, а не ускрснули људи (Колошанима 1:16). Људи који ускрсну у живот на небу од Бога добијају бесмртност (1. Коринћанима 15:53, 54). Они ће имати виши положај од анђела (1. Коринћанима 6:3).

Заблуда: Анђели постоје да би служили људима.

Чињеница: Анђели су послушни Божјим заповестима, а не нашим (Псалам 103:20, 21). Чак је и Исус рекао да ће помоћ тражити од Бога, а не директно од анђела (Матеј 26:53).

Заблуда: Можемо се молити анђелима за помоћ.

Чињеница: Молитва је део наше службе Јехови Богу и она припада само њему (Откривење 19:10). Треба да се молимо искључиво Богу преко Исуса (Јован 14:6).

^ одл. 10 Неки преводи Светог писма у Исаији 14:12 користе име „Луцифер“ и неки сматрају да је то име анђела који је постао Сатана Ђаво. Међутим, хебрејска реч која се користи у том стиху значи „онај који светли“. Контекст показује да се тај назив не односи на Сатану, већ на вавилонску династију краљева које је Бог понизио због њихове ароганције (Исаија 14:4, 13-20). Израз „онај који светли“ подругљиво је употребљен за вавилонску династију након што је била збачена с престола.

^ одл. 21 Неки су разумели да извештај о Петровом ослобађању из затвора показује да је он имао свог анђела чувара (Дела апостолска 12:6-16). Међутим, када су ученици указали на Петровог анђела, можда су дошли до погрешног закључка да је код њих дошао анђео који је представљао Петра, а не сам Петар.