Пређи на садржај

Да ли је унапред одређено када ћемо умрети?

Да ли је унапред одређено када ћемо умрети?

Одговор из Светог писма

 Не, дан наше смрти није унапред одређен. Свето писмо не подупире веровање у судбину, већ каже да до смрти често долази услед ’непредвиђених догађаја‘ (Проповедник 9:11).

Зар у Светом писму не пише да постоји „време смрти“?

 Да, у Проповеднику 3:2 пише да постоји „време рођења и време смрти; време кад се сади и време кад се чупа оно што је посађено“ (Бакотић). Међутим, из контекста видимо да се ту говори о уобичајеним дешавањима и пословима који су део живота (Проповедник 3:1-8). Као што Бог ниједном земљораднику није одредио дан када мора да сади, тако није ни нама унапред одредио дан када ћемо умрети. Суштина је у томе да не смемо дозволити себи да се толико заокупимо свакодневним стварима да заборавимо на Створитеља (Проповедник 3:11; 12:1, 13).

Можемо продужити живот

 Иако је живот пун неизвесности, можемо живети дуже ако доносимо мудре одлуке. У Светом писму пише: „Поука мудрога извор је живота, избавља из замки смрти“ (Пословице 13:14). Такође, Мојсије је рекао Израелцима да им се могу ’продужити дани‘ ако поступају по Божјим заповестима (Поновљени закони 6:2). С друге стране, лошим и непромишљеним поступцима себи можемо скратити живот (Проповедник 7:17).

 Колико год да смо мудри и пажљиви, не можемо избећи смрт (Римљанима 5:12). Међутим, то неће заувек бити тако, јер у Светом писму налазимо обећање да ће доћи време када „смрти више неће бити“ (Откривење 21:4).