Пређи на садржај

Да ли је унапред одређено када ћемо умрети?

Одговор из Светог писма

 Не, дан наше смрти није унапред одређен. Свето писмо не подупире веровање у судбину, већ каже да до смрти често долази услед ’непредвиђених догађаја‘ (Проповедник 9:11).

Зар у Светом писму не пише да постоји „време смрти“?

 Да, у Проповеднику 3:2 пише да постоји „време рођења и време смрти; време кад се сади и време кад се чупа оно што је посађено“ (Бакотић). Међутим, из контекста видимо да се ту говори о уобичајеним дешавањима и пословима који су део живота (Проповедник 3:1-8). Као што Бог ниједном земљораднику није одредио дан када мора да сади, тако није ни нама унапред одредио дан када ћемо умрети. Суштина је у томе да не смемо дозволити себи да се толико заокупимо свакодневним стварима да заборавимо на Створитеља (Проповедник 3:11; 12:1, 13).

Можемо продужити живот

 Иако је живот пун неизвесности, можемо живети дуже ако доносимо мудре одлуке. У Светом писму пише: „Поука мудрога извор је живота, избавља из замки смрти“ (Пословице 13:14). Такође, Мојсије је рекао Израелцима да им се могу ’продужити дани‘ ако поступају по Божјим заповестима (Поновљени закони 6:2). С друге стране, лошим и непромишљеним поступцима себи можемо скратити живот (Проповедник 7:17).

 Колико год да смо мудри и пажљиви, не можемо избећи смрт (Римљанима 5:12). Међутим, то неће заувек бити тако, јер у Светом писму налазимо обећање да ће доћи време када „смрти више неће бити“ (Откривење 21:4).