Пређи на садржај

Када се Исус родио?

Када се Исус родио?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо не говори ког се датума родио Исус Христ, као што показују следећи наводи.

  •   „Тачан датум Христовог рођења се не зна“ (New Catholic Encyclopedia)

  •   „Тачан датум Христовог рођења није познат“ (Encyclopedia of Early Christianity)

 Иако Свето писмо не одговара директно на питање када се Исус родио, оно описује два догађаја која су се одиграла у време Исусовог рођења, на основу којих су многи дошли до закључка да се Исус није родио 7. јануара по јулијанском календару, односно 25. децембра по грегоријанском календару.

Није рођен зими

  1.   Попис. Кратко пре него што се Исус родио, цар Август је издао наредбу „да се попише све становништво“. Да би био пописан, свако је морао да оде „у свој град“, што би за Исусове родитеље значило да би морали да путују недељу дана или више (Лука 2:1-3). Та наредба је вероватно била издата да би се олакшало опорезивање и регрутовање за војску. Иако таква наредба не би била популарна ни у једно доба године, мало је вероватно да би Август испровоцирао своје поданике тиме што би их приморао на дуга путовања током хладне зиме.

  2.   Овце. Пастири су „боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада“ (Лука 2:8). У књизи Daily Life in the Time of Jesus наводи се да су стада боравила напољу од „седмице пре Пасхе [крајем марта]“ до средине новембра. У њој се даље каже: „[Стада] су проводила зиму у затвореном простору и већ из тога се може закључити да традиционални датум обележавања Божића зими по свему судећи није тачан пошто јеванђеље каже да су пастири били на пољима.“

Рођен током ране јесени

 До закључка када се Исус родио можемо доћи тако што рачунамо уназад од дана његове смрти на Пасху, у пролеће 14. нисана 33. године н. е. (Јован 19:14-16). Исус је имао око 30 година када је почео са својом троипогодишњом службом, што значи да се родио током ране јесени 2. године пре н. е. (Лука 3:23).

Зашто се Божић слави 7. јануара?

 Пошто не постоје докази да се Исус родио 7. јануара, зашто се онда Божић слави тог датума? Encyclopædia Britannica каже да су црквене вође вероватно изабрале овај датум јер су желеле да се он „поклопи с паганским римским празником којим се обележавао ’рођендан непобедивог сунца‘ “ у време краткодневице. Као што The Encyclopedia Americana наводи, многи ауторитети сматрају да је ово урађено „да би се хришћанство учинило прихватљивијим паганским обраћеницима“.