Пређи на садржај

Како нас Исус спасава?

Одговор из Светог писма

Тиме што је Исус положио свој живот као откупну жртву, спасао је људе који верују у њега (Матеј 20:28). Зато Свето писмо на њега указује као на „Спаситеља света“ (1. Јованова 4:14). Оно још каже: „Ни у ком другом нема спасења, јер нема другог имена под небом датог људима по коме можемо бити спасени“ (Дела апостолска 4:12).

Исус је „окусио смрт за свакога“ ко исказује веру у њега (Јеврејима 2:9; Јован 3:16). Затим га је Бог „подигао из мртвих“ и он се вратио на небо као духовно биће (Дела апостолска 3:15). „Зато [Исус] и може у потпуности спасти оне који преко њега приступају Богу, јер је увек жив да се заузима за њих“ (Јеврејима 7:25).

Зашто је потребно да се Исус заузима за нас?

Сви смо грешни (Римљанима 3:23). Грех нас одваја од Бога и због греха умиремо (Римљанима 6:23). Међутим, Исус се заузима за оне који исказују веру у жртву коју је принео (1. Јованова 2:1). Он то чини тако што од Бога тражи да чује њихове молитве и да им опрости грехе на темељу откупне жртве (Матеј 1:21; Римљанима 8:34). Бог прихвата Исусове молбе јер су у складу с његовом вољом. Бог је Исуса и послао на земљу „да се свет спасе преко њега“ (Јован 3:17).

Да ли је за спасење довољно само веровати у Исуса?

Не. Иако је за спасење неопходно да верујемо у Исуса, потребно је више од тога (Дела апостолска 16:30, 31). У Светом писму стоји: „Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва“ (Јаковљева 2:26). Да бисмо били спасени, потребно је да:

  • Учимо о Исусу и његовом оцу Јехови (Јован 17:3).

  • Јачамо своју веру у њих (Јован 12:44; 14:1).

  • Показујемо веру тиме што смо послушни њиховим заповестима (Лука 6:46; 1. Јованова 2:17). Исус је рекао да неће свако ко га назива Господом бити спасен, већ само „онај ко врши вољу [његовог] Оца који је на небесима“ (Матеј 7:21).

  • Наставимо да исказујемо веру упркос проблемима. Исус је то јасно истакао када је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13).