Пређи на садржај

Зашто се за Исуса каже да је Син Божји?

Зашто се за Исуса каже да је Син Божји?

Одговор из Светог писма

 Исус се у Светом писму често назива Сином Божјим (Јован 1:49). Израз „Син Божји“ открива да му је Бог подарио живот, као и свим осталим бићима (Псалам 36:9; Откривење 4:11). Ипак, Библија не каже да је Бог дословно добио сина на начин на који људи постају родитељи.

 Свето писмо и за анђеле каже да су синови истинитог Бога (Јов 1:6). И први човек, Адам, назван је Божјим сином (Лука 3:38). Међутим, Библија каже да је Исус најистакнутији Божји син зато што је прворођенац и једино биће које је створио директно Бог.

 Да ли је Исус живео на небу пре него што се родио на земљи?

 Јесте. Пре него што се родио као човек на земљи, Исус је био духовно биће и живео је на небу. И сам је то потврдио, рекавши да је „сишао с неба“ (Јован 6:38; 8:23).

 Бог је најпре створио Исуса, а затим све остало. Свето писмо о Исусу каже следеће:

 На Исуса се односе речи да је његово „порекло од давнина, од исконских дана“ (Михеј 5:2; Матеј 2:4-6).

 Шта је Исус радио пре доласка на земљу?

 Имао је узвишен положај на небу. Исус се у једној молитви осврнуо на тај положај, рекавши: „Оче, прослави мене [...] славом коју сам имао код тебе пре него што је свет постао“ (Јован 17:5).

 Помагао је свом Оцу у стварању свега осталог. Исус је стварао заједно с Богом и служио му је као „вешт градитељ“ (Пословице 8:30). Свето писмо за Исуса каже: „Преко њега [је] све било створено на небесима и на земљи“ (Колошанима 1:16).

 Бог је преко Исуса створио све остало, а то значи и остале анђеле, као и свемир (Откривење 5:11). Сарадња између Бога и Исуса у извесном смислу подсећа на сарадњу архитекте и градитеља – архитекта прави нацрт неке зграде, а градитељ је по том нацрту гради.

 Био је Реч. Када Свето писмо говори о Исусовом предљудском постојању, оно га назива „Речју“ (Јован 1:1). То највероватније значи да је Бог преко њега давао информације и упутства осталим анђелима.

 Врло је могуће да се Бог преко Исуса обраћао и људима. Када је Адаму и Еви давао заповести док су били у еденском врту, Бог им се врло вероватно обраћао преко „Речи“, то јест Исуса (Постанак 2:16, 17). Исус је можда био анђео који је израелски народ водио кроз пустињу и кога је требало да слушају (Излазак 23:20-23). a

a Бог се обраћао људима и преко других анђела. На пример, поред свог прворођеног сина, користио је и друге анђеле да Израелцима пренесу Закон (Дела апостолска 7:53; Галатима 3:19; Јеврејима 2:2, 3).