Пређи на садржај

Зашто се догодио холокауст? Зашто га Бог није спречио?

Зашто се догодио холокауст? Зашто га Бог није спречио?

 Многи који постављају ова питања изгубили су своје најдраже у холокаусту и желе да добију не само одговоре већ и утеху. Други сматрају да је холокауст био врхунац људског зла и због тога им је тешко да верују у Бога.

Уобичајене заблуде о Богу и холокаусту

 Заблуда: Погрешно је питати зашто је Бог дозволио холокауст.

 Чињеница: Многе Божје слуге су се питале зашто Бог допушта зло. На пример, пророк Авакум је питао Бога: „Зашто пушташ да видим безакоње, и да гледам муку и грабеж и насиље пред собом?“ (Авакум 1:3, Даничић–Караџић). Бог није прекорио Авакума, већ се побринуо да његова питања буду записана у Библији како би их и други читали.

 Заблуда: Бог не мари што људи пате.

 Чињеница: Бог мрзи зло и патњу коју проузрокују зли (Пословице 6:16-19). Још у време Ноја, Бог је ’осетио бол у срцу‘ због насиља на земљи (Постанак 6:5, 6). Нема сумње да је Бог осећао страховит бол због холокауста (Малахија 3:6).

 Заблуда: Холокауст је био Божја казна над Јеврејима.

 Чињеница: Тачно је да је Бог дозволио Римљанима да униште Јерусалим у првом веку (Матеј 23:37–24:2). Међутим, након тога Бог није издвојио ниједну етничку групу која заслужује посебну наклоност или казну. У Божјим очима „нема ту никакве разлике између Јудејина и Грка“ (Римљанима 10:12, Бакотић).

 Заблуда: Да постоји свемоћни Бог који воли људе, он би спречио холокауст.

 Чињеница: Иако Бог никад не проузрокује патње, он их понекад привремено дозвољава (Јаковљева 1:13; 5:11).

Зашто је Бог дозволио холокауст?

 Бог је дозволио холокауст из истог разлога због ког је допустио сву људску патњу – да би се решила спорна питања која су одавно постављена. Из Светог писма се јасно види да сада светом влада Ђаво, а не Бог (Лука 4:1, 2, 6; Јован 12:31). Две основне чињенице из Библије нам могу помоћи да разумемо зашто је Бог дозволио холокауст.

  1.   Бог је створио људе са слободном вољом. Бог је првим људима, Адаму и Еви, рекао шта очекује од њих, али их није присиљавао да буду послушни. Они су одлучили да сами одређују шта је добро а шта зло, и због њихове погрешне одлуке – као и због сличних одлука многих других током историје – човечанство сноси страшне последице (Постанак 2:17; 3:6; Римљанима 5:12). У књизи Statement of Principles of Conservative Judaism налази се сличан закључак: „Велики део људске патње директна је последица злоупотребе слободне воље која нам је дата.“ Бог није одузео људима слободну вољу, већ им је дао времена да пробају да живе независно од њега.

  2.   Бог може и жели да отклони све последице холокауста. Бог је обећао да ће вратити у живот милионе који су умрли, укључујући и жртве холокауста. Такође ће избрисати бол који многи осећају због страхота које су доживели у холокаусту (Исаија 65:17; Дела апостолска 24:15). Пошто знамо колико нас Бог воли, можемо бити сигурни да ће он испунити све што је обећао (Јован 3:16).

 Многи који су преживели холокауст успели су да одрже своју веру и пронађу смисао живота захваљујући томе што су разумели зашто Бог допушта зло и како намерава да уклони његове последице.