Пређи на садржај

Да ли је Исус био ожењен? Да ли је имао браћу и сестре?

Да ли је Исус био ожењен? Да ли је имао браћу и сестре?

Одговор из Светог писма

 Из Светог писма се јасно може закључити да Исус није био ожењен, иако се о његовом брачном статусу не говори директно. a Запазите следеће.

  1.   У Светом писму се често говори о Исусовој породици, као и о женама које су га следиле током његове службе и присуствовале његовом погубљењу, али нигде се не говори да је имао жену (Матеј 12:46, 47; Марко 3:31, 32; 15:40; Лука 8:2, 3, 19, 20; Јован 19:25). Најлогичнији разлог зашто се у Светом писму нигде не говори о томе јесте тај што Исус није ни био ожењен.

  2.   Када је говорио о онима који одлуче да не ступе у брак како би могли више да учине у служби за Бога, Исус је својим ученицима рекао: „Ко може да живи тако [без брачног друга], нека живи тако“ (Матеј 19:10-12). Он је оставио пример онима који одлуче да не ступе у брак да би се посветили служењу Богу (Јован 13:15; 1. Коринћанима 7:32-38).

  3.   Уочи своје смрти, Исус се постарао да неко брине о његовој мајци (Јован 19:25-27). Да је Исус био ожењен и да је имао децу, сигурно би се побринуо да тако блиски чланови породице такође буду збринути.

  4.   Библија подстиче мужеве да се у опхођењу према својим женама угледају на Исуса. Међутим, то не значи да је он био ожењен, јер у Библији пише: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Ефешанима 5:25). Да је Исус заиста био ожењен док је живео на земљи, зар овај библијски стих не би говорио о њему као о савршеном узору дословног мужа?

Да ли је Исус имао браћу и сестре?

 Да, Исус је имао најмање шесторо браће и сестара: Јакова, Јосифа, Симона и Јуду, као и најмање две сестре (Матеј 13:54-56; Марко 6:3). Они су били деца Исусове мајке Марије и њеног мужа Јосифа (Матеј 1:25). У Библији је Исус назван Маријиним првенцем, што значи да је она имала још деце (Лука 2:7).

Заблуде о Исусовој браћи

 Да би подупрли гледиште да је Марија целог живота била девица, неки приписују разна значења изразу „браћа“. На пример, неки мисле да су Исусова браћа заправо била Јосифова деца из претходног брака. Међутим, у Светом писму пише да је Исус наследио законско право да буде краљ у краљевству које је обећано Давиду (2. Самуилова 7:12, 13; Лука 1:32). Да је Јосиф имао синове пре Исуса, најстарији од њих би имао законско право да буде Јосифов наследник.

 Да ли би овај израз могао да се односи на Исусове ученике, то јест његову духовну браћу? То није у складу са Светим писмом, зато што у њему пише да испрва „његова браћа нису исказивала веру у њега“ (Јован 7:5). Свето писмо прави разлику када говори о Исусовој браћи и његовим ученицима (Јован 2:12).

 Други пак сматрају да су Исусова браћа заправо била његови рођаци. Међутим, у грчким списима се користе различите речи за „брата“ и „рођака“ (Лука 21:16; Колошанима 4:10). Многи библисти се слажу да је Исус имао рођену браћу и сестре. На пример, у делу The Expositor’s Bible Commentary пише: „Најлогичније разумевање израза ’браћа‘ [...] јесте да се он односи на Маријине и Јосифове синове, који су према томе били Исусова браћа по мајци.“ b

a У Светом писму се на Исуса указује као на младожењу, али је из контекста јасно да се ради о симболици (Јован 3:28, 29; 2. Коринћанима 11:2).

b Видети и The Gospel According to St. Mark, друго издање, од Винсента Тејлора, страна 249, као и A Marginal Jew–Rethinking the Historical Jesus, од Џона Мајера, 1. том, стране 331-332.