Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли треба да се молим свецима?

Одговор из Светог писма

Не. Свето писмо открива да треба да се молимо једино Богу, у Исусово име. Исус је рекао својим ученицима: „Овако дакле молите се ви: Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје“ (Матеј 6:9, Даничић–Караџић). Он их никада није поучио да се моле свецима, анђелима или неком другом, већ само Богу.

Такође, Исус је рекао својим следбеницима: „Ја сам пут и истина и живот: нико неће доћи к оцу до кроза ме“ (Јован 14:6, Даничић–Караџић). Једино Исус има овлашћење од Бога да се пред њим заузима за нас (Јеврејима 7:25).

Шта ако се молим и Богу и свецима?

Бог је у једној од десет заповести рекао: „Ја [сам] Господ, Бог твој, Бог љубоморан“ (Излазак 20:5, Бакотић). У ком смислу је Бог љубоморан? У том смислу да захтева да се оданост исказује искључиво њему, то јест да само њега обожавамо (Исаија 48:11). Један чин обожавања су и молитве.

Ми вређамо Бога уколико се молимо било ком другом, чак и свецима или светим анђелима. Када је апостол Јован покушао да обожава једног анђела, он га је спречио у томе и рекао: „Немој, ја сам слуга као и ти и браћа твоја која имају сведочанство Исусово. Богу се поклони“ (Откривење 19:10, Даничић–Караџић).