Пређи на садржај

Да ли треба да користимо ликове у обожавању Бога?

Да ли треба да користимо ликове у обожавању Бога?

Одговор из Светог писма

 Не. Говорећи о законима које је Бог дао израелском народу, New Catholic Encyclopedia запажа: „Из разних делова Светог писма очигледно је да Божје слуге нису обожавале ликове.“ Осмотримо следеће библијске стихове:

  •   „Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи, јер сам ја, Јехова, твој Бог, Бог који захтева да се оданост исказује искључиво њему“ (Излазак 20:4, 5). Пошто Бог захтева да се „оданост исказује искључиво њему“, он није задовољан када величамо или обожавамо ликове, слике, идоле, иконе, кипове или симболе.

  •   ’Нећу дати хвалу своју ликовима резбареним‘ (Исаија 42:8). Бог не жели да га обожавамо преко ликова. Када су неки Израелци хтели да га обожавају помоћу кипа телета, Бог је то сматрао тешким грехом (Излазак 32:7-9).

  •   „Кад смо дакле Божје потомство, не смемо сматрати да је Бог налик злату или сребру или камену, лику што је обликован умећем и људском маштом“ (Дела апостолска 17:29). За разлику од паганских религија, које често користе ликове ’обликоване умећем и људском маштом‘, хришћани треба да ’живе по вери, а не по ономе што виде‘, као што каже Свето писмо (2. Коринћанима 5:7).

  •   „Дечице, клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21). Из бројних библијских заповести датих израелском народу и хришћанима јасно се види да је учење да Бог одобрава коришћење ликова и икона заблуда.