Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли све религије воде до Бога?

Да ли све религије воде до Бога?

Одговор из Светог писма

Не, нису све религије пут до Бога. У Светом писму се спомињу многе религије које Бог не одобрава. Оне се могу сврстати у две основне групе.

Прва група: Обожавање лажних богова

Библија лажне богове описује као „ништавне, од којих никакве користи нема“ (Јеремија 10:3-5; 16:19, 20). Јехова * Бог је древним Израелцима заповедио: „Немој имати других богова осим мене“ (Излазак 20:3, 23; 23:24). Када су Израелци обожавали друге богове, „Јехова се жестоко разгневио“ (Бројеви 25:3; Левитска 20:2; Судије 2:13, 14).

Бог није променио своје гледиште о обожавању „оних који се називају ’боговима‘“ (1. Коринћанима 8:5, 6; Галатима 4:8). Људима који желе да га обожавају Бог заповеда да се одвоје од оних који обожавају лажне богове. Он каже: „Изађите из њихове средине и одвојте се“ (2. Коринћанима 6:14-17). Ако све религије воде до Бога, зашто би он дао такву заповест?

Друга група: Обожавање истинитог Бога на начин који он не одобрава

Израелци су понекад обожавање истинитог Бога мешали с веровањима и обичајима које су преузели из других религија. Јехова је одбацио такво обожавање (Излазак 32:8; Поновљени закони 12:2-4). Исус је осудио верске вође свог времена због начина на који су обожавали Бога. Пред другима су се приказивали као побожне особе, али су лицемерно ’занемаривали оно што је у Закону важније: правду, милосрђе и верност‘ (Матеј 23:23).

Слично је и данас. Само она религија која се темељи на истини води до Бога. Та истина се налази у Библији (Јован 4:24; 17:17; 2. Тимотеју 3:16, 17). Религије чија учења нису у складу с Библијом заправо удаљавају људе од Бога. Многа учења за која људи мисле да су библијска — на пример Тројство, бесмртност душе и вечни пакао — преузета су из криве религије. Обожавање које се темељи на таквим учењима заправо је узалудно, јер се људска предања више поштују од Божјих заповести (Марко 7:7, 8).

Бог презире верско лицемерство (Титу 1:16). Да би религија помогла људима да се приближе Богу, она треба да обликује њихов свакодневни живот, а не да се своди само на обреде и формалности. На пример, Библија каже: „Ако неко мисли да је религиозан, а не обуздава свој језик, него обмањује своје срце, његово обожавање је узалудно. Религија која је чиста и неупрљана пред нашим Богом и Оцем јесте ово: бринути се за сирочад и удовице у њиховој невољи, и чувати се прљавштине овог света“ (Јаковљева 1:26, 27, фусноте). Овде је употребљен израз „религија која је чиста“ јер се ради о нелицемерном обожавању Бога.

^ одл. 5 Јехова је име истинитог Бога записано у Библији.