Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли Бог постоји?

Одговор из Светог писма

Да, Свето писмо пружа снажан доказ да Бог постоји. Оно нас подстиче да стекнемо веру у Бога, али не тако што ћемо слепо прихватити верска учења, већ тако што ћемо користити свој разум (Римљанима 12:1; 1. Јованова 5:20). Осмотрите след резоновања из Светог писма.

  • Постојање свемира у ком влада ред и у ком има живота говори у прилог томе да постоји Створитељ. У Светом писму пише: „Јер сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Иако је ова логика једноставна, многи високообразовани људи сматрају је необоривом. *

  • Наш живот се не своди на задовољавање физичких потреба. Као људи имамо урођену потребу да разумемо сврху живота. Свето писмо то назива ’духовним потребама‘, које обухватају и жељу да упознамо и обожавамо Бога (Матеј 5:3; Откривење 4:11). Ту потребу не бисмо имали да Бог не постоји. Можемо закључити да је он Створитељ пун љубави јер жели да је задовољимо (Матеј 4:4).

  • У Светом писму су вековима унапред записана детаљна пророчанства која су се у потпуности испунила. Њихова тачност и прецизност пружају чврст доказ да потичу из надљудског извора (2. Петрова 1:21).

  • Писци Светог писма су знали научне чињенице које су откривене тек вековима касније. На пример, у прошлости су многи веровали да Земља стоји на животињи, као што је слон. Међутим, у Светом писму пише да је Бог земљу „обесио ни на чем“ (Јов 26:7). Такође, оно тачно описује облик Земље када каже да је она круг * (Исаија 40:22). Откуд библијским писцима информације које су биле далеко испред њиховог времена? Многи сматрају да је најлогичнији одговор да су их добили од Бога.

  • У Библији се налазе одговори на многа важна питања. Без тачних и прихватљивих одговора, човек би се могао приклонити атеизму. Нека од тих питања су: Ако је Бог свемоћан и пун љубави, зашто постоје зло и патња? Зашто религија често проузрокује зло, а не добро? (Титу 1:16).

^ одл. 4 На пример, покојни астроном Алан Сандејџ је једном приликом о свемиру рекао следеће: „Сматрам прилично невероватним да је такав ред настао из хаоса. Мора постојати неки извор организованости. Постојање Бога је за мене мистерија, али и објашњење за настанак свега што нас окружује.“

^ одл. 7 Изворна реч која је у Исаији 40:22 преведена са ’круг‘ може се односити и на ’куглу‘. У неким преводима Библије стоји „земаљска кугла“ (Douay Version).