Пређи на садржај

Да ли Бог може да се предомисли?

Да ли Бог може да се предомисли?

Одговор из Светог писма

 Да, може, и то тако што мења свој став када људи промене своје понашање. На пример, када је Бог објавио поруку осуде древним Израелцима, рекао је: „Можда ће послушати, и онда ће се свако од њих вратити са свог злог пута, па ће ми бити жао што сам хтео да им нанесем невољу због њихових злих дела“ (Јеремија 26:3).

 У многим библијским преводима у овом стиху пише да се Бог покајао за невољу коју је намеравао да нанесе, што се може разумети као да је погрешио. Међутим, изворна хебрејска реч може значити „предомислити се или променити намеру“. Један изучавалац је написао: „Промена у нечијем понашању води до промене Божје пресуде.“

 Наравно, то што Бог може да се предомисли не значи да он то мора да учини. Ево неколико ситуација у којима Свето писмо каже да се Бог није предомислио:

  •   Валак је хтео да се Бог предомисли и прокуне израелски народ, али Бог то није учинио (Бројеви 23:18-20).

  •   Када је израелски краљ Саул постао непоправљиво зао, Бог није зажалио што га је одбацио као краља (1. Самуилова 15:28, 29).

  •   Бог ће испунити обећање да ће његов Син заувек бити свештеник. Он неће променити своју намеру (Псалам 110:4).

Зар у Светом писму не пише да се Бог никада не мења?

 Да, у Светом писму Бог каже: „Ја [сам] Јехова, ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Слично томе, у њему пише да се Бог „не мења, [да] није попут несталне сенке“ (Јаковљева 1:17). Свето писмо није противречно када на неким местима каже да се Бог може предомислити. Бог се не мења када су у питању његова личност, као и његова мерила у погледу љубави и правде (Поновљени закони 32:4; 1. Јованова 4:8). Па ипак, у различитим ситуацијама он људима даје различите смернице. На пример, краљу Давиду је дао различите смернице у две узастопне битке и обе тактике су биле успешне (2. Самуилова 5:18-25).

Да ли је Бог зажалио што је створио људе?

 Није, премда му је жао што већина људи не обраћа пажњу на њега или га свесно одбацује. Описујући стање пре Потопа у Нојево време, Библија каже: „Тада је Јехова зажалио што је начинио човека на земљи, и осетио је бол у срцу“ (Постанак 6:6). У овом стиху, израз „зажалио“ потиче од хебрејске речи која може значити „предомислити се“. Бог је променио мишљење о већини људи који су живели пре Потопа, јер су постали зли (Постанак 6:5, 11). Иако му је било жао што су изабрали лош пут, он није променио свој став према људском роду. Заправо, сачувао је Ноја и његову породицу у Потопу, а самим тим и човечанство (Постанак 8:21; 2. Петрова 2:5, 9).