Пређи на садржај

Шта библијска хронологија говори о 1914. години?

Шта библијска хронологија говори о 1914. години?

Одговор из Светог писма

 Према библијској хронологији, Божје Краљевство је успостављено на небу 1914. То се види из пророчанства записаног у 4. поглављу библијске књиге пророка Данила.

 Кратак преглед пророчанства. Бог је вавилонском краљу Навуходоносору дао пророчански сан о огромном дрвету које је посечено. Поновни раст дрвета је био спречен на период од „седам времена“, након ког је оно израсло из свог пања (Данило 4:1, 10-16).

 Прво испуњење пророчанства. Огромно дрво представља краља Навуходоносора (Данило 4:20-22). Он је ’посечен‘ када је изгубио разум и краљевску власт на период од седам година (Данило 4:25). Када му је Бог вратио разум, Навуходоносор се вратио на свој престо и признао је да Бог има врховну власт (Данило 4:34-36).

 Доказ да пророчанство има веће испуњење. Ово пророчанство је било дато да би „живи знали да Свевишњи влада над краљевством људским и да га даје коме хоће и да над њим поставља најнижег од људи“ (Данило 4:17). Да ли је поносни Навуходоносор био тај коме је Бог желео да да такву власт? Не, јер му је Бог претходно дао пророчански сан из ког се види да је неће добити ни он нити било који људски владар. Заправо, Бог ће „подићи краљевство које никада неће пропасти“ (Данило 2:31-44).

 Бог је раније успоставио краљевство које је представљало његову власт на земљи. То је било древно израелско краљевство. Бог је дозволио да оно буде уништено јер су његови владари постали неверни, али је прорекао да ће краљевску власт добити „онај који има законско право на њу“ (Језекиљ 21:25-27). У Светом писму се за Исуса Христа каже да има законско право да заувек влада тим краљевством (Лука 1:30-33). За разлику од Навуходоносора, Исус је „понизан у срцу“ (Матеј 11:29).

 Шта представља дрво из 4. поглавља Данила? У Светом писму дрвеће понекад представља владаре и краљевства (Језекиљ 17:22-24; 31:2-5). У већем испуњењу пророчанства из 4. поглавља Данила, огромно дрво представља Божју власт.

 Шта значи то што је дрво посечено? Посецање дрвета је предочавало прекид Навуходоносоровог владања, а исто тако и прекид Божјег владања на земљи. До тога је дошло када је Навуходоносор уништио Јерусалим, град у коме су израелски краљеви седели на ’Јеховином престолу‘ као Божји представници (1. Летописа 29:23).

 Шта представља период од „седам времена“? То је период током ког је Бог дозволио народима да самостално владају земљом, без утицаја неког краљевства које је он успоставио. Та времена су почела у октобру 607. пре н.е, када су према библијској хронологији Вавилонци уништили Јерусалим a (2. Краљевима 25:1, 8-10).

 Колико траје период од „седам времена“? Он не траје седам година као у случају Навуходоносора. Исус је у вези с тим рекао: „Јерусалим [симбол Божје власти] ће газити незнабошци док се не заврше времена незнабожаца“ (Лука 21:24). „Времена незнабожаца“, то јест период током ког је Бог дозволио да његову власт ’газе незнабошци‘, исто су што и „седам времена“ из 4. поглавља Данила. То значи да је период од „седам времена“ трајао и док је Исус био на земљи.

 Свето писмо нам помаже да израчунамо колико је трајало проречених „седам времена“. У њему пише да три и по времена трају 1260 дана, што значи да је период од „седам времена“ два пута дужи, то јест износи 2520 дана (Откривење 12:6, 14). Када применимо пророчанско правило „дан за годину“, 2520 дана износи 2520 година. Према томе, период од „седам времена“, то јест 2520 година, завршио се у октобру 1914. године (Бројеви 14:34; Језекиљ 4:6).

a За више информација о 607. пре н.е, видите чланке „Када је древни Јерусалим уништен? – први део“, у Стражарској кули од 1. октобра 2011, стране 26-31, и „Када је древни Јерусалим уништен? – други део“, у Стражарској кули од 1. новембра 2011, стране 22-28.