Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о говорењу језицима?

Шта Свето писмо каже о говорењу језицима?

Одговор из Светог писма

 „Говорење језицима“ се односи на способност коју су чудом добили неки хришћани из првог века. Она им је омогућила да говоре језике које никада нису учили (Дела апостолска 10:46). Они којима су ти језици били матерњи могли су лако да их разумеју (Дела апостолска 2:4-8). Говорење језицима било је један од дарова светог духа које је Бог дао неким хришћанима из првог века (Јеврејима 2:4; 1. Коринћанима 12:4, 30).

 Где и када је започело говорење језицима?

 Ово чудо се први пут догодило у Јерусалиму, на Педесетницу 33. н.е. Око 120 Исусових ученика било је заједно када су се сви „испунили светим духом и почели да говоре разним језицима“ (Дела апостолска 1:15; 2:1-4). Том приликом се сакупило много људи „из сваког народа под небом“ и свако је „чуо ученике како говоре његовим језиком“ (Дела апостолска 2:5, 6).

 Која је била сврха говорења језицима?

  1.   Знак Божје подршке хришћанима. Бог је у прошлости чудима показао да подржава неке верне људе као што је био Мојсије (Излазак 4:1-9, 29-31; Бројеви 17:10). Говорење језицима имало је сличну сврху. Оно је требало да буде знак Божје подршке новоформираној хришћанској скупштини. Апостол Павле је написао: „Језици нису знак за вернике, него за невернике“ (1. Коринћанима 14:22).

  2.   Помоћ хришћанима да дају темељно сведочанство. Они који су чули Исусове ученике на Педесетницу рекли су: „Сви их чујемо како нашим језицима говоре о величанственим Божјим делима“ (Дела апостолска 2:11). Дакле, још једна важна сврха овог чуда била је да омогући хришћанима да темељно сведоче и да стварају „ученике од људи из свих народа“, као што им је Исус заповедио (Дела апостолска 10:42; Матеј 28:19). Око 3000 људи који су видели то чудо и слушали шта су говорили Исусови ученици тог истог дана су постали хришћани (Дела апостолска 2:41).

 Да ли је говорење језицима требало да траје заувек?

 Не. Дарови светог духа, међу којима је и говорење језицима, били су само привремени. Свето писмо је прорекло: „Дарови прорицања ће нестати, језици ће престати“ (1. Коринћанима 13:8).

 Када је престало говорење језицима?

 У већини случајева, апостоли су преносили дарове светог духа другим хришћанима, најчешће тако што су полагали руке на њих (Дела апостолска 8:18; 10:44-46). По свему судећи, они који су добили дарове духа нису могли да их преносе на друге (Дела апостолска 8:5-7, 14-17). На пример, службеник може некоме издати возачку дозволу, али тај који је добио дозволу нема законско право да је изда неком другом. Изгледа да је говорење језицима престало након смрти апостола и оних који су тај дар примили од њих.

 Шта рећи о говорењу језицима данас?

 Чудесни дар говорења језицима по свему судећи је престао крајем првог века. Данас нико не може с правом тврдити да му је Бог дао моћ да говори језицима. a

 По чему се препознају прави хришћани?

 Исус је рекао да ће његови ученици бити препознатљиви по самопожртвованој љубави (Јован 13:34, 35). Исто тако, апостол Павле је рекао да ће љубав бити трајно обележје правих хришћана (1. Коринћанима 13:1, 8). Написао је да ће хришћани помоћу Божјег духа моћи да развијају особине које се називају „плод духа“, а прва од њих је љубав (Галатима 5:22, 23).