Пређи на садржај

Где пребива Ђаво?

Где пребива Ђаво?

Одговор из Светог писма

 Пошто је духовно створење, Ђаво пребива у подручју које је невидљиво за људске очи. Међутим, то место није пакао у којем он мучи зле људе, као што је приказано на слици.

„Рат на небу“

 Неко време, Сатана Ђаво је могао слободно да се креће у духовном подручју и такође је могао директно да приступи Богу заједно с верним анђелима (Јов 1:6). Али у Светом писму је проречено да ће избити „рат на небу“ након ког ће Сатана бити ’збачен на земљу‘ (Откривење 12:7-9, Даничић–Караџић). Библијска хронологија као и светски догађаји потврђују да се овај рат на небу већ одиграо. Ђаво сада пребива у подручју земље.

 Да ли то значи да Ђаво пребива на одређеном месту на нашој планети? На пример, за древни град Пергам се каже да је био место „где је Сатанин престо“ и „где пребива Сатана“ (Откривење 2:13). Заправо, ови изрази вероватно указују на велику заступљеност сатанске религије у том граду. Свето писмо каже да Ђаво влада над ’свим краљевствима света‘ што значи да он не пребива ни на једном дословном месту на земљи, већ у подручју земље (Лука 4:5, 6).