Одговор из Светог писма

Ниједан човек није дословно видео Бога (Излазак 33:20; Јован 1:18; 1. Јованова 4:12). У Светом писму пише да је ’Бог дух‘, што значи да је невидљив за људске очи (Јован 4:24; 1. Тимотеју 1:17).

Бога могу видети анђели јер су и они духовна бића (Матеј 18:10). Такође, неке особе ће након смрти ускрснути и отићи на небо, где ће добити духовно тело, тако да ће и они видети Бога (Филипљанима 3:20, 21; 1. Јованова 3:2).

Како данас можемо „видети“ Бога

У Светом писму се израз „видети“ често користи у симболичном смислу да би се указало на боље разумевање нечега (Исаија 6:10; Јеремија 5:21; Јован 9:39-41). То значи да особа може видети Бога ’очима свог срца‘ јер верује у њега (Ефешанима 1:18). Та вера јој помаже да га упозна и цени његове особине. Из Светог писма сазнајемо како можемо стећи такву веру.

  • Путем онога што је створио, учимо о Божјим особинама, као што су љубав и великодушност, затим мудрост и моћ (Римљанима 1:20). Када је био подстакнут да размисли о прелепим стварима које је Јехова створио, богобојазни човек Јов се осећао као да је дословно видео Бога (Јов 42:5).

  • Бога упознајемо проучавајући Свето писмо. Свето писмо нас уверава: „Ако [...] будеш тражио [Бога], даће ти да га нађеш“ (1. Летописа 28:9; Псалам 119:2; Јован 17:3).

  • О Богу учимо из Исусовог живота. Пошто је савршено одражавао личност свог Оца, Јехове Бога, Исус је с правом могао да каже: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9).

  • Живимо на начин који је угодан Богу и тада ћемо осетити да нам он помаже. Исус је рекао: „Срећни су они који су чистог срца, јер ће видети Бога.“ Као што је раније било поменуто, неки од оних који су послушни Богу биће ускрснути на небо и тамо ће „видети Бога“ (Матеј 5:8; Псалам 11:7).

Зар нису Мојсије, Аврахам и други видели Бога?

У неким библијским записима стиче се утисак да су људи дословно видели Бога. Међутим, из контекста се види да је Бог послао анђела као свог представника или да се појавио у визији.

Анђели.

Бог је у прошлости слао анђеле као своје представнике који су се појављивали пред људима и говорили у његово име (Псалам 103:20). На пример, Бог је једном приликом говорио Мојсију из горућег грма и у Библији пише да је „Мојсије заклонио своје лице, јер се бојао да гледа у истинитог Бога“ (Излазак 3:4, 6). Мојсије није дословно видео Бога, јер контекст показује да је он заправо видео ’Јеховиног анђела‘ (Излазак 3:2).

Слично томе, када у Библији пише да је Бог „разговарао с Мојсијем лицем у лице“, то значи да је Бог имао поверљив разговор с Мојсијем (Излазак 4:10, 11; 33:11). Мојсије није дословно видео Божје лице, јер је информације од Бога добио „преко анђела“ (Галатима 3:19; Дела апостолска 7:53). Међутим, Мојсије је имао толико јаку веру у Бога да се за њега у Библији каже да је поступао као да „види Невидљивог“ (Јеврејима 11:27).

Као и с Мојсијем, Бог је и са Аврахамом разговарао преко анђела. Истина, површним читањем Светог писма може се доћи до закључка да је Аврахам дословно видео Бога (Постанак 18:1, 33). Међутим, из контекста се види да су „три човека“ која су дошла код Аврахама заправо били анђели које је послао Бог. Аврахам је схватио да су они Божји представници и обраћао им се као да говори директно с Јеховом (Постанак 18:2, 3, 22, 32; 19:1).

Визије.

Бог се такође појављивао људима у визијама. На пример, када у Библији пише да су Мојсије и други Израелци ’видели Израеловог Бога‘, они су заправо „имали визију истинитог Бога“ (Излазак 24:9-11). Библија такође на неким местима каже да су пророци ’видели Јехову‘ (Исаија 6:1; Данило 7:9; Амос 9:1). У свакој од тих ситуација, контекст показује да су они имали визију, а не да су дословно видели Бога (Исаија 1:1; Данило 7:2; Амос 1:1).