Пређи на садржај

Како људи могу живети вечно?

Како људи могу живети вечно?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо обећава: „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17). Шта је Божја воља за људе?

  •   Учити о Богу и његовом Сину Исусу. Исус је у молитви Богу рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Како можемо добро упознати Бога и Исуса? Тако што ћемо проучавати Свето писмо и примењивати његове савете у свом животу. a Из Светог писма сазнајемо како размишља Бог Јехова, наш Створитељ, који нам је дао живот (Дела апостолска 17:24, 25). Свето писмо говори и о његовом Сину Исусу, који је другима преносио „речи вечног живота“ (Јован 6:67-69).

  •   Исказивати веру у Исусову откупну жртву. Исус је дошао на земљу „да служи и да свој живот да као откупнину“ (Матеј 20:28). Захваљујући тој откупној жртви људи могу вечно живети у рају на земљи (Псалам 37:29). b Исус је рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Запазите да није довољно само да кажемо да верујемо у Исуса, већ треба и да живимо у складу с његовим учењима и у складу с вољом његовог Оца (Матеј 7:21; Јаковљева 2:17).

  •   Развијати чврсто пријатељство с Богом. Бог жели да му се приближимо и да будемо његови пријатељи (Јаковљева 2:23; 4:8). Бог је вечан. Он ће заувек постојати и зато жели да и његови пријатељи живе вечно. У Светом писму он открива шта жели онима који га траже: „Срца ваша нека вечно живе“ (Псалам 22:26).

Заблуде о вечном животу

 Заблуда: Људи ће својим залагањем постићи вечни живот.

 Чињеница: Иако нека достигнућа у медицини обећавају да ће животни век бити још дужи, вечни живот се не може постићи на тај начин. Само нам Бог може дати вечни живот, јер је он „извор живота“ (Псалам 36:9). Он обећава да ће „заувек [...] уништити смрт“ и дати вечни живот свим људима који су му верни (Исаија 25:8; 1. Јованова 2:25).

 Заблуда: Само ће људи одређених раса живети вечно.

 Чињеница: Бог није пристрастан. Напротив, он „из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Људи који су послушни Богу живеће вечно без обзира на њихово етничко и културно порекло.

 Заблуда: Вечни живот ће бити досадан.

 Чињеница: Вечни живот је дар од Бога, који нас воли и жели да будемо срећни (Јаковљева 1:17; 1. Јованова 4:8). Он зна да нам је за срећу потребан смисаон посао (Проповедник 3:12). Бог обећава да ће они који буду вечно живели на земљи радити оно што их испуњава и што ће користи и њима и онима које воле (Исаија 65:22, 23).

 Осим тога, они који ће живети вечно непрестано ће учити о Створитељу и свему што је створио. Људи су створени са жељом да живе вечно и да уче о њему, иако они никада неће „у потпуности докучити дела која истинити Бог чини“ (Проповедник 3:10, 11). Зато ће они који буду живели вечно увек имати нешто занимљиво да науче и раде.

a С Јеховиним сведоцима можете бесплатно проучавати Свето писмо. Више информација ћете пронаћи у кратком филму Како изгледа проучавање Светог писма?

b Видети чланак „Како нас Исус спасава?