Пређи на садржај

Да ли је Бог свеприсутан?

Да ли је Бог свеприсутан?

Одговор из Светог писма

 Бог све види и може да делује где год изабере (Пословице 15:3; Јеврејима 4:13). Међутим, Свето писмо не научава да је Бог свеприсутан, то јест да борави свуда и у свим стварима. Оно показује да је Бог особа и да пребива на једном одређеном месту.

  •   Божје обличје. Бог је духовна особа (Јован 4:24). За људе је невидљив (Јован 1:18). Визије које су забележене у Светом писму увек показују да Бог пребива на једном одређеном месту. Никад није приказано да он борави свуда (Исаија 6:1, 2; Откривење 4:2, 3, 8).

  •   Место где Бог пребива. Оно се налази у духовном подручју које је одвојено од физичког свемира. У Светом писму се каже да Бог пребива на небесима (1. Краљевима 8:30). Наводи се и један догађај када су духовна створења стала пред Јехову, a што нам показује да у извесном смислу Бог пребива на једном одређеном месту (Јов 1:6).

Ако Бог није свеприсутан, да ли је онда могуће да му је стало до мене?

 Да. Богу је дубоко стало до сваког од нас. Иако живи у духовном подручју, он на земљи запажа све оне који се искрено труде да му угоде и помаже им (1. Краљевима 8:39; 2. Летописа 16:9). Погледајмо како Јехова показује да му је стало до оних који су му верни.

  •   Када се молимо. Јехова чује наше молитве оног тренутка када их изговоримо (2. Летописа 18:31).

  •   Када смо утучени. „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Псалам 34:18).

  •   Када нам је потребно вођство. Јехова каже: „Учинићу те разборитим и поучићу те“ (Псалам 32:8). Он то чини путем своје Речи, Библије.

Заблуде о свеприсутности

 Заблуда. Бог пребива у свему што је створио.

 Чињеница. Бог не пребива ни на земљи нити било где другде у физичком свемиру (1. Краљевима 8:27). Тачно је да звезде „објављују славу Божју“, као и све друго што је створено (Псалам 19:1). Међутим, као што ни сликар не пребива у својим сликама, тако ни Бог не пребива у ономе што је створио. Па ипак, слика може открити нешто о уметнику. На сличан начин, видљиви свет нам открива Створитељева „невидљива својства“, као што су моћ, мудрост и љубав (Римљанима 1:20).

 Заблуда. Бог мора бити свеприсутан да би био свемоћан и свезнајућ.

 Чињеница. Да би деловао, Бог користи свој свети дух, то јест активну силу. Захваљујући том духу, Бог може све да зна и да уради било шта, било где и било кад, а да у исто време не буде тамо присутан (Псалам 139:7).

 Заблуда. Псалам 139:8 доказује да је Бог свеприсутан јер тамо стоји: „Када бих се и на небо попео, ти би тамо био, када бих и у гроб лежај свој простро, ти би и тамо био.“

 Чињеница. У том стиху се не говори о томе где Бог пребива. Тамо се поетским језиком каже да никада не можемо бити толико далеко од Бога да не може да нам помогне.

a Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.