Пређи на садржај

Ко је арханђео Михаило?

Ко је арханђео Михаило?

Одговор из Светог писма

 Михаило, или како га неке религије називају, свети Михаило, по свему судећи је име које је Исус имао пре него што је дошао на земљу и након што се вратио на небо. a Свето писмо каже да је Михаило имао спор са Сатаном око Мојсијевог тела, као и да је једном анђелу помогао да пророку Данилу пренесе Божје објаве (Данило 10:13, 21; Јудина 9). Његово име значи „Ко је као Бог?“ и оно му сасвим сигурно пристаје, с обзиром да стаје у одбрану Божје власти и бори се с Божјим непријатељима (Данило 12:1; Откривење 12:7).

 Размотримо неке разлоге на основу којих можемо закључити да су Исус и арханђео Михаило једна иста особа.

  •   Михаило је „арханђео“ (Јудина 9). Титула „арханђео“, што значи „врховни анђео“, у Библији се појављује само два пута. У оба случаја реч стоји у једнини, што наводи на закључак да та титула припада само једном анђелу. У једном од та два стиха каже се да ће ускрснули Господ Исус „сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела“ (1. Солуњанима 4:16). Исус има глас арханђела јер је управо он арханђео Михаило.

  •   Михаило заповеда анђеоском војском. „Михаило и његови анђели борили су се са змајем“, то јест Сатаном (Откривење 12:7). Михаило има велики ауторитет у духовном подручју, јер се за њега каже да је „један од највиших кнезова“ и „велики кнез“ (Данило 10:13, 21; 12:1). Према речима изучаваоца Новог Завета Дејвида Ауна, ове титуле говоре у прилог томе да је Михаило постављен за „главног заповедника анђеоске војске“.

     Библија спомиње име само још једне особе која има власт над војском анђела. Она каже да ће се с неба појавити Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри и да ће извршити освету (2. Солуњанима 1:7, 8; Матеј 16:27). Исус „је отишао на небо, и подложени су му анђели и власти и силе“ (1. Петрова 3:21, 22). Није логично закључити да би Бог над војском светих анђела поставио два заповедника, наиме Исуса и Михаила. Много је логичније закључити да се оба имена, и Исус и Михаило, односе на исту особу.

  •   Михаило ће „устати“ у „време тескобе“ какве још није било (Данило 12:1). У књизи пророка Данила израз „устати“ често се користи да би се указало на краља који се спрема за неку посебну акцију (Данило 11:2-4, 21). Исус Христ, који је представљен као „Реч Божја“, предузеће једну посебну акцију као „Краљ над краљевима“ како би поразио све Божје непријатеље и заштитио Божји народ (Откривење 19:11-16). Он ће то учинити током велике невоље „какве није било од почетка света“ (Матеј 24:21, 42).

a Још неке библијске личности су имале више имена. На пример, Јаков се још звао Израел, Петар се још звао Симон и Тадија се још звао Јуда (Постанак 49:1, 2; Матеј 10:2, 3; Марко 3:18; Дела апостолска 1:13).