Одговор из Светог писма

Михаило, или како га неке религије називају, свети Михаило, по свему судећи је име које је Исус имао пре него што је дошао на земљу и након што се вратио на небо. * Свето писмо каже да је Михаило имао спор са Сатаном око Мојсијевог тела, као и да је једном анђелу помогао да пророку Данилу пренесе Божје објаве (Данило 10:13, 21; Јудина 9). Његово име значи „Ко је као Бог?“ и оно му сасвим сигурно пристаје, с обзиром да стаје у одбрану Божје власти и бори се с Божјим непријатељима (Данило 12:1; Откривење 12:7).

Размотримо неке разлоге на основу којих можемо закључити да су Исус и арханђео Михаило једна иста особа.

  • Михаило је „арханђео“ (Јудина 9). Титула „арханђео“, што значи „врховни анђео“, у Библији се појављује само два пута. У оба случаја реч стоји у једнини, што наводи на закључак да та титула припада само једном анђелу. У једном од та два стиха каже се да ће ускрснули Господ Исус „сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела“ (1. Солуњанима 4:16). Исус има глас арханђела јер је управо он арханђео Михаило.

  • Михаило заповеда анђеоском војском. „Михаило и његови анђели борили су се са змајем“, то јест Сатаном (Откривење 12:7). Михаило има велики ауторитет у духовном подручју, јер се за њега каже да је „један од највиших кнезова“ и „велики кнез“ (Данило 10:13, 21; 12:1). Према речима изучаваоца Новог Завета Дејвида Ауна, ове титуле говоре у прилог томе да је Михаило постављен за „главног заповедника анђеоске војске“.

    Библија спомиње име само још једне особе која има власт над војском анђела. Она каже да ће се с неба појавити Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри и да ће извршити освету (2. Солуњанима 1:7, 8; Матеј 16:27). Исус „је отишао на небо, и подложени су му анђели и власти и силе“ (1. Петрова 3:21, 22). Није логично закључити да би Бог над војском светих анђела поставио два заповедника, наиме Исуса и Михаила. Много је логичније закључити да се оба имена, и Исус и Михаило, односе на исту особу.

  • Михаило ће „устати“ у „време тескобе“ какве још није било (Данило 12:1). У књизи пророка Данила израз „устати“ често се користи да би се указало на краља који се спрема за неку посебну акцију (Данило 11:2-4, 21). Исус Христ, који је представљен као „Реч Божја“, предузеће једну посебну акцију као „Краљ над краљевима“ како би поразио све Божје непријатеље и заштитио Божји народ (Откривење 19:11-16). Он ће то учинити током велике невоље „какве није било од почетка света“ (Матеј 24:21, 42).

^ одл. 3 Још неке библијске личности су имале више имена. На пример, Јаков се још звао Израел, Петар се још звао Симон и Тадија се још звао Јуда (Постанак 49:1, 2; Матеј 10:2, 3; Марко 3:18; Дела апостолска 1:13).