Пређи на садржај

Ко је антихрист?

Ко је антихрист?

Одговор из Светог писма

 Антихрист није само једна особа, организација или биће, јер у Светом писму пише да постоје „многи антихристи“ (1. Јованова 2:18). Заправо, израз „антихрист“, пореклом од грчке речи која значи „против (или уместо) Христа“, односи се на свакога ко ради следеће:

 Осим што се антихристом називају појединци који чине овакве ствари, у неким преводима Светог писма се за све њих заједно користи назив антихрист (2. Јованова 7, Даничић–Караџић). Антихрист се појавио у време апостола и постоји и дан-данас. То је проречено у Светом писму (1. Јованова 4:3).

Како препознати антихристе

  •   Они шире лажна веровања о Исусу (Матеј 24:9, 11). На пример, они који заступају веровање у Тројство или да је Исус Свемоћни Бог заправо се противе Исусу, који је рекао: „Отац [је] већи од мене“ (Јован 14:28).

  •   Антихристи одбацују оно што је Исус рекао о томе како Божје Краљевство делује. На пример, неке верске вође кажу да Христ влада посредством људских власти. Међутим, то није у складу са Исусовим речима: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 18:36).

  •   Они тврде да је Исус њихов Господ, али не поступају по његовим заповестима, у које спада и заповест да се проповеда добра вест о Краљевству (Матеј 28:19, 20; Лука 6:46; Дела апостолска 10:42).