Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Чудесна кожа пилот-кита

Лопари и друге морске животиње које се хватају за трупове бродова стварају велике проблеме власницима бродова. Због тих створења бродови се спорије крећу, троше више горива и морају се чистити сваких неколико година. Научници су решење потражили у природи.

Размислите о следећем: Истраживања су показала да кожа дугоперајног пилот-кита (Globicephala melas) има способност да се сама чисти. Она је прекривена ситним избочинама које су толико мале да се ларве лопара не могу закачити за њу. Простор између тих избочина испуњен је гелом који напада алге и бактерије. Када мења кожу, кит лучи нови гел.

Научници планирају да овај систем за самочишћење примене на труповима бродова. Трупови су се раније премазивали антивегетативним фарбама. Међутим, тај систем заштите је недавно забрањен јер је отрован за подводни свет. Истраживачи су зато дошли на идеју да трупове прекрију посебном металном мрежом. Испод ње се кроз отворе у трупу испушта хемикалија која није штетна по живи свет. Она се у контакту с морском водом згусне у вискозни гел и тако се ствара омотач који прекрива цео труп. Овај омотач дебљине 0,7 милиметара с временом отпада, носећи са собом и све организме који су ипак успели да се закаче. Након тога се испушта нови слој гела који прекрива труп.

Лопари успоравају бродове и тешко се уклањају с њих

Лабораторијске анализе су показале да овај систем може смањити накупљање морских организама на труповима бродова чак 100 пута. То би много помогло бродским компанијама јер је извлачење бродова из воде ради чишћења веома скупо.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је кожа дугоперајног пилот-кита настала игром случаја или је дело Створитеља?