Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Чисте антене једног мрава

Да би инсекти могли да лете, да се пењу и да се сналазе у простору, морају бити чисти. На пример, прљаве антене могу отежати мравима да се оријентишу, да комуницирају с другим мравима и да осећају мирисе. Зато „никада нећете видети да је неки инсект прљав“, каже зоолог Александер Хекман. „Они су нашли начин како да се реше прљавштине.“

Размислите о следећем: Хекман и његове колеге су проучавали начин на који једна врста мрава (Camponotus rufifemur) чисти своје антене. Открили су да тај мрав уклања честице различитих величина са својих антена тако што савије своју ножицу и њоме попут клешта ухвати антену. Затим, док је извлачи, грубе чекиње на његовој ножици скидају највеће честице прљавштине. Мање честице се уклањају помоћу једног финог чешљића који је таман толико густ да кроз њега могу проћи длачице на антени. На крају се чекињама на једној још финијој четкици уклањају и најмање честице. Неке од тих честица су толико сићушне да њихов пречник износи осамдесети део пречника људске власи.

Погледајте како овај мрав чисти своје антене

Хекман и његови сарадници сматрају да би метода коју овај мрав користи да би чистио своје антене могла да се примени у индустрији. На пример, сличне методе чишћења би се могле користити током производње осетљивих микроелектронских компоненти и полупроводника, где чак и мала нечистоћа може утицати на њихову исправност.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је метода коју овај мрав користи како би чистио своје антене резултат еволуције или је дело Створитеља?