Пређи на садржај

Древни египатски рељеф потврђује истинитост једног догађаја из Библије

Овај зидни рељеф висине осам метара налази се недалеко од улаза у древни египатски храм бога Амона у Карнаку. Према изучаваоцима, на том рељефу је приказан поход фараона Сисака на земље североисточно од Египта, укључујући Јуду и северно краљевство Израел.

Зидни рељеф у Карнаку; везани заробљеници

На том рељефу је приказан бог Амон, који Сисаку, то јест Шешонку * дарује 150 заробљеника. Сваки заробљеник је представљао по један освојени град или заробљени народ. На сваком заробљенику је уклесано име града који представља. Нека од тих имена су још увек јасно читљива, а нека су добро позната онима који читају Библију. Примера ради, то су Вет-сан, Гаваон, Мегидо и Сунам.

Овај поход Египћана на Јуду спомиње се и у Библији (1. Краљевима 14:25, 26). У њој се чак наводе и неки детаљи, попут следећих: „Пете године Ровоамовог краљевања Сисак, краљ Египта, напао је Јерусалим [...] са хиљаду и двеста бојних кола и шездесет хиљада коњаника. С њим је из Египта дошло небројено много Либијаца, Сухеја и Етиопљана. Освојио је утврђене градове у Јуди и дошао до Јерусалима“ (2. Летописа 12:2-4).

Овај зидни рељеф из Карнака није једини археолошки доказ Сисаковог похода на Израел. На простору некадашњег града Мегида, који се спомиње у Библији, пронађен је део стеле, то јест каменог споменика, на ком је уклесано име „Шешонк“.

Тачност библијског текста који говори о Сисаковом освајању Јуде доказује да се писцима Библије може веровати. Они су бележили победе, али и поразе свог народа. Такво поштење је било ретка појава међу писцима древног доба.

^ одл. 3 У Библији се користи облик „Сисак“, што одговара изговору тог имена на хебрејском.