Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Филипљанима 4:6, 7: „Не брините се ни за што“

Филипљанима 4:6, 7: „Не брините се ни за што“

 „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем изнесите своје молбе Богу, а уз то му и захваљујте. И Божји мир који превазилази оно што човек може разумети чуваће ваше срце и ваш ум преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7, превод Нови свет).

 „Не брините се ни за што него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем да се јављају Богу искања ваша. И мир Божиј, који превазилази сваки ум, да сачува срца ваша и мисли ваше у Господу Исусу“ (Филипљанима 4:6, 7, Даничић–Караџић).

Значење Филипљанима 4:6, 7

 Онима који верују у Бога молитва може помоћи да се ослободе претеране забринутости. Он обећава да ће им дати унутрашњи мир који ће им помоћи да се изборе са својим бригама. Тај мир ће штитити њихове мисли и емоције. У шестом стиху се наводи неколико видова молитви које им могу помоћи да добију такав мир.

 Усрдне молитве су молитве у којима неко преклиње Бога за помоћ и обично их упућује када је под великим стресом или у опасности. Исус је упућивао такве молитве (Јеврејима 5:7). У стресним ситуацијама људи имају потребу да се непрестано моле.

 Молбе су молитве у којима од Бога тражимо нешто конкретно. Такве молитве се упућују за све што нас брине и у било којој ситуацији. Међутим, из Библије сазнајемо да молбе које упућујемо Богу морају бити у складу с његовом вољом (1. Јованова 5:14).

 Захваљивање је вид молитве у којој изражавамо захвалност за оно што је Бог урадио за нас или што ће тек урадити. Када размишљамо о томе за шта све можемо бити захвални Богу, бићемо радоснији (1. Солуњанима 5:16-18).

 Бог обећава да ће дати унутрашњи мир онима који му упућују такве молитве. Израз „Божји мир“ описује спокој који имамо када смо блиски с Богом (Римљанима 15:13; Филипљанима 4:9). Такав мир „превазилази оно што човек може разумети“ јер долази од Бога и може нам помоћи на начине које не можемо ни замислити.

 У овом стиху се каже да Божји мир може чувати наше срце. Грчка реч која је у овом стиху преведена са „чувати“ јесте заправо израз који се користио у војсци. Као што је војна јединица чувала неки утврђени град, тако Божји мир чува нас у емоционалном и менталном погледу. Помаже нам да нас проблеми не преокупирају и да нас бриге не сломе.

 Божји мир нас штити „преко Христа Исуса“ зато што нам је он омогућио да имамо близак однос с Богом. Исус је дао свој живот као откупнину за наше грехе. Ако верујемо у њега, доживећемо многе лепе ствари које је Бог обећао (Јеврејима 11:6). Осим тога, кад се молимо, Исус је посредник између нас и Бога. Исус је рекао: „До Оца се може доћи само преко мене“ (Јован 14:6; 16:23).

Контекст Филипљанима 4:6, 7

 Посланица Филипљанима је писмо које је апостол Павле написао хришћанима у граду Филипи. a У четвртом поглављу ове књиге, Павле подстиче браћу и сестре у тој скупштини да се радују, а затим захваљује за њихов великодушни дар који га је веома обрадовао (Филипљанима 4:4, 10, 18). Он им открива да путем молитве могу добити Божји мир, затим наводи о чему би све било добро да размишљају и шта би све било добро да раде да би им „Бог мира“ помагао (Филипљанима 4:8, 9).

a Налази се на подручју данашње Грчке.