Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Римљанима 5:8: „Христос још кад бијасмо грјешници умрије за нас“

Римљанима 5:8: „Христос још кад бијасмо грјешници умрије за нас“

 „Бог је показао своју љубав према нама тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљанима 5:8, превод Нови свет).

 „Бог показује своју љубав к нама што Христос још кад бијасмо грјешници умрије за нас“ (Римљанима 5:8, Даничић–Караџић).

Значење Римљанима 5:8

 Јехова a Бог је показао велику љубав када је дозволио да његов Син, Исус Христ, положи свој живот у корист грешног човечанства (Јован 3:16). Будући да су грешни, људи су склони томе да размишљају и поступају на начин супротан Божјим праведним мерилима (Колошанима 1:21, 22). Међутим, Бог нам је омогућио да се помиримо с њим на основу смрти „његовог Сина“ (Римљанима 5:10). Зато већ сада можемо бити у добром односу с Богом и можемо се надати вечном животу у будућности (Римљанима 5:11; 1. Јованова 4:9, 10).

Контекст Римљанима 5:8

 Апостол Павле је ове речи упутио хришћанима који су живели у Риму. У петом поглављу посланице Римљанима, Павле објашњава зашто хришћани могу да се радују и да буду сигурни у остварење своје наде (Римљанима 5:1, 2). Та нада нас „неће разочарати“ јер се заснива на великој љубави коју је Бог показао тиме што је свог Сина Исуса дао као откупну жртву за нас (Римљанима 5:5, 6). За разлику од првог човека Адама, Исус је у свему био послушан Богу (Римљанима 5:19). Сви Адамови потомци су због његове непослушности наследили грех, чија је последица смрт (Римљанима 5:12). Насупрот томе, Исус је својом послушношћу и откупном жртвом омогућио људима који су послушни Богу да се надају вечном животу (Римљанима 5:21).

a Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).